Șapte cele mai riscante boli cronice în fața COVID-19. STUDIU
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cele mai periculoase comorbidități în cazul îmbolnăvirii de COVID-19 sunt șapte
Cele mai periculoase comorbidități în cazul îmbolnăvirii de COVID-19 sunt șapte
Cel mai amplu studiu privind cele mai periculoase comorbidități în cazul îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 a fost recent publicat.

Acest studiu arată care sunt cele 47 de boli cronice care pot duce la cazuri severe de COVID-19 sau deces.

Studiul furnizează și date despre probleme de sănătate mai puțin frecvente, dar necesare pentru stabili care sunt populațiile prioritare în timpul campaniilor de vaccinare.

Sindromul Down, retardul mental, transplantul de rinichi și plămâni, pacienții cu dializă, fibroza chistică și cancerul pulmonar, reprezintă șapte afecțiuni cronice de sănătate cu risc foarte mare de spitalizare pentru COVID-19 și deces, potrivit unui studiu amplu efectuat pe mai mult de 66 de milioane de francezi. 

Aproape toate cele 47 de afecțiuni cronice studiate (diabet, boli cardiovasculare, cancere etc.) sunt asociate cu riscuri crescute de spitalizare pentru COVID și de deces în spital, cu excepția dislipidemiei (exces de grăsime din sânge), conform studiului foarte detaliat care cuprinde aproape întreaga populație franceză. De exemplu, pentru diabet (3,8 milioane de pacienți tratați în Franța), riscul de spitalizare crește cu 64% și iar decesul cu 75%.

Amplu și detaliat, studiul identifică multe patologii

Pacienții cei mai vulnerabili la acest virus, cu riscuri crescute de spitalizare și deces, înscriși în șapte cazuri mai puțin frecvente: trisomia 21 sau sindromul Down (de 7 ori risc mai mare de spitalizare și de 23 ori mai mare riscul de deces), retard mental (de 4 ori risc mai mare de spitalizare și de 7 ori mai mare riscul de deces), fibroză chistică (de 4 ori risc mai mare de spitalizare, de 6 ori mai mare riscul de deces) și insuficiență renală cronică în stadiul final în dializă (de 4 ori risc mai de spitalizare, de 5 ori risc mai mare de deces).

Citește și: Grupa sanguină cu cel mai mare risc la COVID-19

În plus, există cancer pulmonar „activ”, în timpul tratamentului (de 3 ori mai mare risc de spitalizare, de 4 ori mai mult deces), precum și transplanturi de rinichi (de 5 ori mai mult pentru spitalizare, de 7 ori mai mult deces) și pulmonar (de 3 ori mai mare risc de spitalizare și de 6 ori mai mare pentru deces).

„Vârsta este de departe principalul risc de spitalizare și deces”, a spus profesorul Mahmoud Zureik, directorul Epi-Phare, compania care a pus la punct studiul. La persoanele în vârstă de 85 de ani și peste, riscul de spitalizare pentru COVID-19 este de 5 ori mai mare decât la acei de 40-44 de ani, iar riscul de deces în spital din cauza acestei boli este de peste 100 de ori mai mare ridicat. "

Studiul confirmă, de asemenea, că bărbații sunt mai expuși riscului decât femeile. Au „40% mai multe riscuri de a fi spitalizați și de două ori mai susceptibili de a muri din cauza COVID”, indică domnul Zureik, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Universitatea din Versailles-Saint-Quentin-in -Yvelines.

În Franța, în timpul primului val, 87.809 de persoane (134 la 100.000 de locuitori) au fost spitalizate pentru COVID-19, dintre care 15.661 au murit, potrivit studiului, incluzând doar spitalizările al căror motiv principal a fost COVID-19, sau 94% din cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel