Salariul plătit în euro în România. În ce condiții este posibil
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Comisia Europeană vrea noi reguli
Comisia Europeană vrea noi reguli
În mod normal în România toate plățile între rezidenți nu se pot face decât în lei, fie că este vorba de facturi, de salarii etc.

Acest lucru este precăzut la art. 3 alin. (1^1) din Regulamentul 4/2005 privind regimul valutar, plățile, încasările, transferurile și orice alte asemenea operațiuni între rezidenți, plăți ce decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda națională adică lei.
 
Astfel, Regulamentul 4/2005 interzice plata salariilor în valută în cazul în care aceste operațiuni se efectuează între rezidenți. Dar plata salariilor este posibilă în moneda euro dacă salariații sunt nerezidenți în sensul Regulamentului 4/2005.

 
Rezidenți

- persoanele fizice - cetățeni români, cetățeni străini și apatrizi, cu domiciliul în România, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
 
- persoanele juridice și orice alte entități, cu sediul în România, precum și persoanele fizice, cetățeni români, cetățeni străini și apatrizi, cu domiciliul/reședința în România, care sunt autorizate și/sau înregistrate să desfășoare activități economice pe teritoriul României, în mod independent, în condițiile prevăzute de reglementările legale în vigoare;

Grecia majorează salariul minim. La ce nivel sunt cele din fostul bloc comunist

- sucursalele, agențiile, reprezentantele, birourile persoanelor juridice străine, precum și ale oricăror alte entități străine, înregistrate și/sau autorizate să funcționeze în România;

- ambasadele, consulatele și alte reprezentanțe și misiuni permanente ale României în străînătate.
 
Nerezidenți

persoanele fizice – cetățeni străini, cetățeni români și apatrizi, cu domiciliul în străînătate, atestat cu documente de identitate emise conform legii.

Astfel, dacă salariații pot fi încadrați în categoria nerezidenților în sensul că au domiciliul în străînătate conform celor mai sus expuse, se pot face plăti salariale în moneda euro chair dacă salariul este stabilit în lei și înregistrat că atare în Revisal.

Dacă salariații nu pot fi încadrați în această categorie, plata salariului se va putea face doar în moneda națională leu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel