Salariul minim. Cum se va stabili. CCR a tranșat problema
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
S-a hotărât cum se va calcula
S-a hotărât cum se va calcula
Luna trecută, în Parlament a fost adoptat un proiect de lege ce urma să stabilească o modalitate efectivă de calculare a salariului minim, prin raportare la coșul minim de consum. Documentul nu a intrat însă în fazele ulterioare de adoptare, pentru că a fost sesizat la Curtea Constituțională (CCR). 

Acum, Curtea de contencios constituțional a decis că propunerea legislativă este conformă cu legea fundamentală. Ca atare, proiectul urmează să fie promulgat, iar salariul minim, în viitor, va fi stabilit în funcție de coșul minim de consum. Noutatea constă în faptul că, acum, există o instituție ce va calcula anual valoarea acestui coș minim (Institutul Naţional de Statistică - INS, prin ordin) și există o anexă ce stabilește, clar, metodologia de calcul a coșului. 

După cum notează Avocatnet într-un articol pe această temă, actuala metodologie (cea stabilită prin proiectul de lege a cărui constituționalitate a confirmat-o și CCR) stabilește o listă cu produsele/serviciile de bază necesare unei familii și prevede ce cantitate este necesară, însă fără a prevedea un preț (astfel, se lasă spațiu pentru luarea în considerare a fluctuațiilor prețurilor, fără să fie necesară o modificare constantă a metodologiei).

Citește și Coeficienți de salarizare. Stop! Ce se întâmplă cu aceste majorări

Un aspect pozitiv al proiectului este că acesta nu conține doar acele produse/servicii strict necesare supraviețuirii, ci ia în considerare inclusiv nevoia de educație continuă a unui adult (integrând-o printre elementele conținute în anexă și de care se ține cont la stabilirea valorii coșului minim) sau nevoia de vacanțe. De asemenea, la stabilirea valorii minime a coșului se va ține cont de o familie formată din doi adulți salariați, cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, și din doi copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, respectiv 8 și 10 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel