Salarii cu 20% mai mari. Cine va primi acest spor
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mario de Mezzo: Sunt ACTORI MARI care primesc 50 lei/an de la CREDIDAM
Mario de Mezzo: Sunt ACTORI MARI care primesc 50 lei/an de la CREDIDAM
O inițiativă legislativă care a trecut deja de Senat și se află acum la Camera Deputaților prevede acordarea unui spor la salariu de 20% pentru anumiți angajați.

Este vorba despre cadrele medicale, cadrele didactice și persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul serviciilor de asistenţă socială și care aleg să-şi desfăşoare activitatea în Valea Jiului. 

Necesitatea unei astfel de completări ţine de situaţia soci-economică a zonei şi mai ales a faptului că majoritatea profesioniştilor aleg să plece în oraşele mari sau chiar în străinătate se spune în expunerea de motive a inițiativei legislative.


Populaţia este în continuă îmbătrânire, ceea ce necesită o atenţie aparte cu privire la îngrijirea sănătăţii lor. De asemenea, nicio regiune nu se poate dezvolta fără un învăţământ de calitate, iar singurul aspect care poate convinge cadrele didactice calificate să vină şi să predea în această zonă este un salariu mai atractiv. 

Salarii, evoluții. Domeniile cu cele mai mari creșteri

Nu în ultimul rând, odată cu închiderea minelor şi a unei industrii în continuă scădere Valea Jiului a devenit o regiune cu foarte multe probleme sociale, ceea ce necesită un număr mare de persoane care să lucreze în cadrul serviciilor de asistenţă socială. 

Desigur, în Legea nr.153/2017 cu modificările şi completările ulterioare scrie că localităţile în care se poate acorda acest spor este stabilit prin hotărâre a Guvernului, în cazul cadrelor didactice, sau prin ordin al ministrului sănătăţii, în cazul cadrelor medicale, însă, acest lucru nu reprezintă o garanţie că localităţile Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa şi Uricani din judeţul Hunedoara, vor fi incluse în aceste acte normative de nivel inferior. 

Inițiatorii apreciază că este necesară includerea respectivelor orașe în legea de bază, pentru o mai mare stabilitate şi previzibilitate. 
Mai mult, în privinţa localităţilor în care se poate acorda sporul pentru persoanele care lucrează în serviciile de asistenţă socială legea nu este clară. Legiuitorul a omis să menţioneze cum vor fi stabilite respectivele localităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel