Salarii, schimbări. Noii indicatori pentru calcularea lefurilor
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Ionuţ Dumitru a arătat că numărul angajaţilor din sectorul public nu este mare, în comparaţie cu alte ţări din Europa, dar că procentul din PIB, consumat pentru salariile bugetarilor este prea mare.
Ionuţ Dumitru a arătat că numărul angajaţilor din sectorul public nu este mare, în comparaţie cu alte ţări din Europa, dar că procentul din PIB, consumat pentru salariile bugetarilor este prea mare.
În România nu există cadrul legislativ care să prevadă indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia națională.

Singurul domeniu în care există astfel de coeficienți este cel al construcțiilor, lucru care a fost recent reglementat.

Noua propunere legislativă de stabilire a indicatorilor minimali își propune să fie stabilite ierarhizări salariale a angajaților din România, garantarea unor forme de protecție minimă a venitului salariaților cât și menținerea motivării adecvate a muncii.

Astfel, noua propunere legistalivă stabilește cuantumul salariului brut lunar prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii.

Salarii cu 20% mai mari. Cine va primi acest spor

În textul propunerii legislative se spune că se stabilesc ” coeficienții minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate și pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare.

Coeficienţii minimali de ierarhizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariaţi încadraţi pe funcţii pentru care este obligatoriu un nivel de calificare potrivit tabelului de mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...


pixel