Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
S-a îndrăgostit de roşiile... cu gust de roşii. Acum le produce, în cele mai moderne sere
10 dec 2019 / 10:02, de  Matei Ion
Românii care s-au bucurat de roşii cu... gust de roşii, în ultimii ani, trebuie să ştie şi povestea din spatele celor mai bune salate, pentru că totul a pornit de la visul unei tinere familii de lângă Timişoara, de a produce aceste minunăţii, deşi mulţi le-au spus că nu vor avea succes. Silvia Răileanu a crezul că se poate şi a transformat visul în realitate. Nu a fost uşor, dar piedicile de la început de drum le-a depăşit repede, într-o frumoasă afacere de familie, care acum se extinde şi face mulţi români fericiţi de ceea ce au pe masă în locul vechilor roşii fără zeamă şi fără gust. La îndeplinirea visului de antreprenor al Silviei a contribuit, în mod decisiv, CEC Bank, pentru că afacerea nu ar fi putut porni fără finanţare, iar celelalte bănci au refuzat-o.

Povestea “Roşiilor cu gust de roşii” – înregistrate chiar cu această denumire la OSIM, din acest an, a-nceput cu dorinţa soţilor Răileanu de a produce ceva pe un teren de lângă Timişoara, pe care îl deţineau. Silvia Răileanu spune povestea roşiilor care deja i-au cucerit pe români. Deşi avea doar 33 de ani atunci când a ajuns la CEC Bank pentru a cere o finanţare uriaşă pentru un antreprenor, Silvia a mizat pe studiul de piaţă pe care l-a făcut, iar în continuare a reuşit să treacă peste toate obstacolele. Investiţia într-o seră nu este deloc mică, doar construcţia costând 100 de euro pe metru pătrat, dar totul s-a reglat din mers, cu foarte multă atenţie la tendinţele pieţei, pe care Silvia a mizat. Silvia a mizat chiar pe impactul acestei denumiri, pe care a-nregistrat-o la OSIM, după mulţi ani în care românii şi-au dorit exact acest produs. Şi, chiar dacă soiurile de roşii gustoase sunt mai scumpe, cumpărătorii nu lipsesc, ba chiar e nevoie de o creştere a producţiei, pentru a face faţă cererii pieţei.

Cum s-a născut ideea aceasta de a cultiva în seră roşii cu gust de roşii?

Silvia Răileanu: În 2014 ne-am gândit să investim într-un SPA, ca în Ungaria, pentru că avem un teren cu un izvor termal. Nu se mai dădeau fonduri euoropene pentru această investiţie, iar la un târg internaţional din Olanda am văzut că se pot face sere încălzite cu apă termală. Astfel, ne-am reorientat. Din păcate, nu putem folosi apa termală, pentru că legislaţia e mai greoaie în România, dar am făcut sera şi anul acesta chiar a fost profitabilă.

Cum aţi reuşit să obţineţi creditarea pentru a porni afacerea?

Silvia Răileanu: În acel moment, multe bănci au spus că mă creditează, dar, în momentul în care am mers să iau creditul, nimeni nu mi-a dat un milion şi jumătate de euro. Doar la CEC Bank am găsit deschidere şi am reuşit să luăm acest credit. Specialiştii băncii au analizat proiectul şi au avut încredere, au înţeles că această poveste, prezentată de noi, este reală, chiar dacă aveam 33 de ani în momentul în care m-am dus să prezint planul de afacere, şi eram o femeie obişnuită, fără pile, fără relaţii.

A mers totul bine, de la început sau au fost şi obstacole?

Silvia Răileanu: Aveam un plan de afaceri bazat pe roşia mare, pentru că aşa am fost noi învăţaţi: în România nu putem creşte specialităţi, pentru că nu avem suficientă experienţă şi o să dăm greş. Am lucrat, la început, şi cu un inginer agronom care susţinea acelaşi lucru, mergea pe aceeaşi idee, că este imposibil să creşti rosii cherry, roşii cu gust, în România, pentru că e foarte dificil, e mai mult de lucru, e grea logistica şi piaţa nu e pregătită. Dar din greseli invata omul… în primul an nu a fost foarte bine, dar ne-a mai dat CEC Bank o linie de credit, să supravieţuim peste iarnă, apoi am ieşit din impas. Şi am reuşit, în următorul an, pentru că situaţia se schimbă dacă-ţi găseşti nişa şi ai produse de calitate.

Iar nişa găsită a fost chiar nevoia românilor de a avea roşii cu gust de roşii...

Silvia Răileanu: Ne-am axat pe roşii cu gust, am mizat pe specialităţi, pe soiurile care au aromă şi gust. Sunt şi zemoase, foarte bune pentru salată. Un soi fără gust este de circa zece ori mai ieftin decât cele cultivate de noi. De obicei primim mesaje, în care oamenii ne mulţumesc, pentru că roşiile sunt bune. În seră se pot creşte roşii sănătoase si gustoase. Soiul cultivat contează foarte mult, dar si sa fie recoltate cand sunt coapte. Trebuie să existe şi piaţă de desfacere, cu o gamă cât mai largă de clienţi.

Cum aţi reuşit să cunoaşteţi atât de bine piaţa şi tendinţele cumpărătorului din România?

Silvia Răileanu: Ne-am apucat să studiem ce ar fi mai rentabil. Ne-am uitat la productivitatea pe metru pătrat, la fiecare soi, şi mai ales la ceea ce se consumă mai mult pe piaţa românească. La târgul din Olanda, la care am fost atunci când s-a înfiripat ideea aceasta, am şi gustat foarte multe roşii, iar acolo am constatat că ei au foarte multe soiuri gustoase, ceea ce noi nu aveam în România.

Roşiile cu gust nu se pot, însă, cultiva în orice condiţii. Cât de importantă este sera?

Silvia Răileanu: În România, piaţa e supraaglomerată cu roşii mari, iar cheltuielile cu încălzirea sunt uriaşe, astfel încât nu se justifică investiţia. Noi avem solarii destule în România, dar foarte puţine sere. Solarul nu e încălzit sau e încălzit rudimentar, e pe o suprafaţă mult mai mică şi nu este la fel de înalt ca sera. Tehnologia de control al microclimatului in sera sta la baza succesului. Sera noastră are înălţimea de şase metri, deci si volumul de aer este mult mai mare decat intr-un solar, astfel umiditatea rezultata din transpiratia plantelor poate fi controlata mult mai usor prin ventilatie si incalzire. Daca ai un control mai bun al microcimatului ai produse mai calitative, mai aspectuase, mai gustoase. O sera se încălzeşte şi pe timp de vară, atât pentru a asigura dezumidificarea, dar pentru a proteja plantele de creşterea bruscă a temperaturii, când apare soarele. Astfel le protejăm de efectul de seră. Vrem să mai construim o seră, anul viitor, pentru care vom apela tot la CEC Bank, pentru încă o finanţare. Nu vom aştepta încă doi ani, pentru fonduri europene.

În cât timp cresc roşiile, în seră şi ce producţie aveţi, pe an?

Silvia Răileanu: Roşiile cresc în circa patru luni, iar noi primim răsadurile crescute până la înălţimea de 50 de centimetri, apoi mai durează încă două luni, până dau roade. Producem circa 400 de tone de roşii pe an, doar specialităţi, din martie până în decembrie. Apoi defrişăm şi igienizăm foarte bine. Se dezinfectează totul, mai mult decât într-un laborator. Efectiv, se spală totul, pe suprafaţa de 1,7 ha, pentru a pregăti noua producţie, astfel încât să ne asigurăm că nu se îmbolnăvesc plantele.

Cât de mult munciţi în familie? Era cineva specializat în acest domeniu, înainte de a porni afacerea?

Silvia Răileanu: Înainte de a ne hotărî să facem sera, noi aveam o afacere de familie, un restaurant, în Timişoara, dar eu nu eram foarte implicată în muncă, aşa cum sunt acum, pentru că noi muncim circa zece ore pe zi. Eu sunt jurist, soţul meu e medic, iar în firmă m-am ocupat, de la început, de acte, dar acum îmi place foarte mult activitatea de la seră, căreia îi dedic foarte mult timp, inclusiv pentru încheierea contractelor, zonă în care mi s-a spus că am curaj să mă aventurez într-o lume a bărbaţilor. Însă nu mi se pare că e chiar atât de dificil, iar rezultatele sunt foarte bune, deja.

Lucraţi cu specialişti, pentru a garanta productivitatea?

Silvia Răileanu: Am apelat la consultanţi din Ungaria, pentru că ei au foarte multă experienţă şi, fiind aproape de noi, este foarte uşor să vină de la circa 70 de kilometri de graniţă. Avem un şef de seră care e pasionat de agricultură şi transpune în practică directivele consultanţilor care vin o dată pe săptămână din Ungaria.


În ce magazine ajung acum roşiile cu gust de roşii?

Silvia Răileanu: Livrăm pe platformele logistice din Timiş, aproximativ jumătate din producţie, în Bucureşti. In alte zone ale ţării nu ajungem direct, dar de pe platformele logistice din Bucuresti rosiile sunt distribuite aproape in toata tara. La Bucureşti trimitem pe platforma la Mega Image, Carrefour şi Auchan, iar în Timişoara, la Auchan, Profi şi Lidl. Dorim să ne extindem, pentru a putea avea contracte mai mari. Vrem să mai construim o seră de 3 ha,pentru a avea măcar 4,7 hectare cultivate. Acum vom lucra cu o firmă specializată pe construcţii de sere, după ce am făcut-o pe prima în regie proprie , dar a durat doi ani. Nu vrem să mai pierdem timp, mai ales pentru că acum avem experienţă. La fonduri europene nu ne-am gândit, pentru că prin AFIR nu se vor mai da finanţări până în 2021. Ar trebui să începem construcţia noii sere anul viitor, în luna martie, pentru a fi gata în şase luni. Şi vom lua finanţare de la CEC Bank pentru toată investiţia, de la început.

Astfel, povestea noului brand de pe piaţa românească, “Roşii cu gust de roşii”, va continua, cu o nouă investiţie, pentru şi mai multe salate gustoase, pe mesele românilor.

Ştiri Recomandate

Rusia ar putea invada țările baltice fără probleme

Arma secretă a rușilor în cazul unui război în Marea Baltică

RAND Corporation, un think tank american apropiat de Forțele Aeriene ale SUA, a publicat un raport în care...

Au emis un avertisment legal contra paparazzilor

Ducii de Sussex amenință paparazzi! Ce s-a întâmplat

Prințul Harry și ducesa Meghan de Sussex, care încearcă să își construiască o nouă viață în...

Mulți români păstrează acasă bancnote vechi și o mulțime de alte obiecte de colecție

Bancnote de colecție. Cu cât se vând banii din perioada comunistă

Mulți români păstrează acasă bancnote vechi și o mulțime de alte obiecte de colecție, foarte multe fiind din...

Efect neașteptal al noului virus din China, ieftinirea petrolului

Virusul din China ar putea duce la ieftinirea petrolului

 Banca Goldman Sachs a declarat că o posibilă scădere a cererii de petrol în China, din cauza...

Cuplurile care dețin un bun împreună, pot obține un drept exclusiv de proprietate asupra bunurilor

Partaj judiciar 2020. Cum se împart bunurile

Cuplurile care dețin un bun împreună, pot obține un drept exclusiv de proprietate asupra bunurilor sau pot...

Platformă medicală

CNAS vrea bani pentru o nouă platformă de management

CNAS a semnat marți, 21 ianuarie, un Contract de finanțare în cadrul Programului Operațional Capacitate...

Jeff Bezos

Jeff Bezos acuză saudiții că i-ai spart telefonul

Telefonul mobil al lui Jeff Bezos a fost spart după ce a avut un schimb de mesaje cu prințul saudit Mohammed bin...

Visele oamenilor. Sunt proiecții ale dorințelor noastre ascunse

Visele ne pot oferi informaţii interesante despre vieţile noastre, însă în pofida convingerii...

Facebook se află sub presiune din partea mai multor state după ce a permis manipularea opiniei publice în cazul alegerilor din SUA

Cum vrea să lupte Facebook cu ”conținutul periculos”

Reţeaua de socializare Facebook a anunţat marţi că intenţionează să angajeze anul acesta 1.000 de persoane în...

Virusul nu a putut fi oprit nici de echipamentele de protecție

Virusul din China a îmbolnăvit medicii care purtau echipament de protecție

China intensifică monitorizarea transporturilor care leagă țara de restul lumii dar și pe cele interne iar cele care...

Operatorul britanic de telefonie Vodafone s-a retras din proiectul Libra al Facebook

Vodafone renunţă la proiectul monedei digitale Libra

Operatorul britanic de telefonie Vodafone s-a retras din proiectul Libra al Facebook, care se confruntă cu probleme...

Camera Lorzilor din Parlamentul Regatului Unit a adus marţi noi amendamente legii pentru retragerea din Uniunea Europeană

Camera Lorzilor a modificat acordul pentru Brexit

Camera Lorzilor din Parlamentul Regatului Unit a adus marţi noi amendamente legii pentru retragerea din Uniunea...

Mai mulți bani pentru ”uniforme”

Diurne mai mari pentru acești bugetari. În ce condiții se oferă

Militarii, jandarmii și polițiștii care desfășoară misiuni în străinătate, fie ele de pace sau în teatre...

Mihai Fifor

Mihai Fifor: PNL distruge programul Prima Casă

Mihai Fifor își manifestă profunda nemulțumire față de modul în care PNL a abordat și programul Prima...

Val de scumpiri. Prețul cartofilor a crescut cu 23,61%

Prețurile pentru cartofi au urcat cu 23,61% față de aceeași dată a anului trecut. Însă aproape toate prețurile...

Magistrații au trimis înapoilla DIICOT dosarul

Magistrații opresc activitatea pe termen nelimitat. Care este motivul

Curtea de Apel București, Tribunalul București cât și alte curți de apel și tribunale din țară au decis azi...

Următorii 30 de ani vor fi critici

Fără sfârșit. Așa vor arăta războaiele într-un viitor nu prea îndepărtat

Războaiele viitorului nu vor avea început și sfârșit: ele se vor rostogoli continuu, trecând,...

Mihai Daraban, președintele CCIR

Mihai Daraban,CCIR, la președinția Consiliului de Afaceri al OCEMN

România a preluat de la 1 ianuarie 2020,  pentru a șasea oară, Președinția-în-Exercițiu (PiE) a...

Toyota rechemă 3,4 milioane de vehicule din toată lume

Toyota Motor a anunțat că va rechema 3,4 milioane de vehicule din toată lumea, din cauza unui defect electronic care...

Este vorba de două situații concrete

Vechime în muncă. Atenție! Perioade ignorate la stabilirea pensiei

Potrivit legislației în vigoare, sunt considerate stagii de cotizare cele mai multe dintre concediile de care...

Putin și noul său premier

Guvernul lui Vladimir Putin. Strategii răului, la locul cuvenit

Într-o săptămână, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat o revizuire, pe cât de...

Se va implementa un program special

Stare de urgență climatică, declarată într-o țară vizitată de români

Noul Guvern de la Madrid a declarat stare de urgență climatică și a precizat că în termeni de 100 de zile va...

Nu e bine așa, e bine altfel

Autostrada Unirii. Ministrul Transporturilor a găsit soluția corectă

Finanţarea în Parteneriat Public-Privat (PPP) a Autostrăzii "Unirii" nu este soluţia corectă, pentru că...

Solulția ministrului Transporturilor

Bode îi trimite pe români pe drum forestier. Ca să scape de aglomerație

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a propus marţi mai multe soluţii temporare de reducere a blocajelor rutiere...

Emisiuni de obligațiuni

Ministerul lui Florin Cîțu face senzație: A împrumutat 3 miliarde euro

Ministerul Finanţelor a împrumutat marți 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, în prima emisiune de...

Președintele SUA vrea să schimbe regulile

Trump vrea acord comercial cu UE. Dorește alte reguli

Preşedintele american Donald Trump a anunțat că poartă discuţii pentru un ''acord comercial'' cu Uniunea Europeană....

Diurna celor care participă la misiuni în afara granițelor țării va fi de până la 140 de euro/zi.

Prezentarea raportului privind rezultatele pensiilor private

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) organizează, joi, o conferinţă de presă...

Dacă doresc, trebuie să anunțe

Vârsta de pensionare. Sunt vizate cadrele didactice femei

Cadrele didactice femei pot rămâne în activitate până la 65 de ani, ca bărbații, nu doar...

Viena consideră de neeacceptat ideea Berlinului

Taxă pe tranzacții financiare. Austria critică planul Germaniei

Ministrul austriac de Finanţe, Gernot Blumel, a criticat marţi proiectul prezentat la finele anului trecut de...

Mai multe instanţe din ţară au anunţat că îşi suspendă activitatea în sălile de judecată

Tensiuni în justiție. Pensiile speciale dau peste cap activitatea instanțelor

Mai multe instanţe din ţară au anunţat că îşi suspendă activitatea în sălile de judecată, judecătorii...

Peter Schiff și-a pierdut toți bitcoinii

O problemă tehnică l-au lăsat pe un celebru economist fără bitcoini

Peter Schiff, CEO și strateg global principal al Euro Pacific Capital Inc., broker de acțiuni, comentator financiar...

Contractul de siguranţă şi automatizări este în prezent executat în proporţie de 40%

Structura metroului din Drumul Taberei se finalizează în aprilie

Lucrările de automatizări şi siguranţă pentru Magistrala 5 de metrou Eroilor - Râul Doamnei au termen de...

Ajutoare acordate după anumite criterii

Ajutoare sociale. Cine le poate primi în 2020 și ce valoare au

Ajutoarele sociale sub forma venitului minim garantat, alocației pentru susținerea familiei și ajutorului de...

Franța vrea să renunța la nuclear

Franța schimbă politica energetică. Planul Parisului

Franța are în plan să închidă două reactoare nucleare în anii 2025-2026, dar numai în cazul...

Este vorba de Peter Phillips, în vârstă de 42 de ani, fiul prințesei Anne și fratele Zarei Tindall

Al 2-lea rebel al familiei regale! Prințul face reclamă la lapte

Toată lumea vorbește despre Prințul Harry și soția lui Meghan Markle care au anunțat că vor să devină independenți...

Tinerii fermieri vor beneficia în acest an, în premieră, de terenuri concesionate de la Agenţia Domeniile Statului în suprafaţă de 50 de hectare

Tinerii fermieri vor beneficia, în premieră, de terenuri concesionate de la ADS

Tinerii fermieri vor beneficia în acest an, în premieră, de terenuri concesionate de la Agenţia...

Grupul va analiza o serie de aspecte ce ţin de monedele digitale

Monedele digitale, o soluție pentru băncile centrale? Ce se întâmplă

Şase din cele mai mari bănci centrale ale lumii au căzut de acord să facă schimb de cunoştinţe şi expertiză cu...

Damir Agovic

Damir Agovic, reprezentant Google: 62% dintre adulţi consumă ştiri pe reţelele de socializare

Majoritatea adulţilor consumă ştiri pe reţelele de socializare, în ţările dezvoltate, şi noi forme de media...

Cursa Ryanair s-a întors pe aeroport după ce a survolat o oră deasupra Otopeniului

Un avion Ryanair s-a întors pe Otopeni după o oră

O aeronava a companiei Ryanair a revenit pe aeroportul Otopeni în jurul orei 12 după ce a survolat o oră...

Recenta întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul britanic Boris Johnson a fost constructivă

Kremlinul asigură lumea că întâlnirea Putin-Johnson de la Berlin a fost constructivă

Recenta întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul britanic Boris Johnson a fost...

Curs valutar | Actualizat la 22-01-2020
EUR flag1 EUR = 4.7786 RON
USD flag1 USD = 4.3095 RON
GBP flag1 GBP = 5.6295 RON
CHF flag1 CHF = 4.4378 RON
AUD flag1 AUD = 2.9497 RON
DKK flag1 DKK = 0.6395 RON
CAD flag1 CAD = 3.2982 RON
HUF flag1 HUF = 0.0142 RON
JPY flag1 JPY = 0.0392 RON
NOK flag1 NOK = 0.4806 RON
SEK flag1 SEK = 0.4533 RON
XAU flag1 XAU = 215.9731 RON
Monede Crypto
1 BTC = 37283.90RON
1 ETH = 721.63RON
1 LTC = 250.17RON
1 XRP = 1.01RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.36% p.a.
ROBOR:
3 luni: 3.16%
6 luni: 3.26%
12 luni: 3.31%
EURIBOR:
3 luni: -0.3100%
6 luni: -0.2300%
12 luni: -0.1120%