Rusia se împrumută de la China. AIIB oferă milioane de dolari rușilor
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Libanul primeşte 1,135 miliarde de dolari - Drepturi Speciale de Tragere de la Fondul Monetar Internaţional
Libanul primeşte 1,135 miliarde de dolari - Drepturi Speciale de Tragere de la Fondul Monetar Internaţional
Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), înfiinţată de China, a aprobat acordarea unui împrumut de 500 de milioane de dolari Rusiei, pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, transmite Reuters.

Este primul credit de care beneficiază Rusia, după ani de discuţii la nivel înalt, pe fondul întăririi relaţiilor dintre Moscova şi Beijing. În 2014, după ce Occidentul a impus Rusiei sancţiuni din cauza rolului în criza din Ucraina, autorităţile de la Moscova au decis să sprijine relaţii mai solide cu Asia.

SUA au ridicat un nou avion de recunoaştere deasupra peninsulei coreene

În prezent, Rusia face parte din principalii trei furnizori de energie ai Chinei. Prima tranşă a împrumutului AIIB, de 96,7 milioane de dolari, va fi folosită pentru repararea autostrăzii care leagă oraşul Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei) de Norvegia. Următoarele tranşe vor fi utilizate tot pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, a informat Ministerul Economiei de la Moscova. AIIB şi-a început operaţiunile în 2016 şi are pe plan global 100 de membri. Rusia este al treilea mare acţionar al AIIB, după China şi India.

Conform datelor Global Infrastructure Hub, în următorii cinci ani Rusia va avea nevoie de 60 de miliarde de dolari pe an pentru infrastructură. În 2017, AIIB a aprobat cererile pentru ca şapte noi state să se alăture acestei instituţii înfiinţate de China, astfel că numărul total al membrilor AIIB a ajuns la 77. Cele şapte ţări ale căror candidaturi au fost aprobate sunt: România, Bahrein, Bolivia, Chile, Cipru, Grecia şi Samoa.

Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură este o instituţie financiară internaţională cu sediul la Beijing, China, având ca obiectiv promovarea interconectării şi integrării economice în regiunea Asiei, concentrându-se pe dezvoltarea infrastructurii şi a altor sectoare productive, inclusiv energie, transport şi telecomunicaţii, infrastructură rurală şi dezvoltarea agriculturii, alimentare cu apă şi canalizare, protecţia mediului, dezvoltarea urbană şi logistică etc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel