Rusia și Arabia Saudită pun la cale viitorul pieței petrolului
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Evoluția depinde însă de China și Statele Unite
Evoluția depinde însă de China și Statele Unite
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi omologul său din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, s-au întâlnit pentru a discuta cooperarea în cadrul acordului global încheiat între Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alte state din afara cartelului (Alianţa OPEC+) privind reducerea producţiei de ţiţei, a anunţat vineri Ministerul Energiei de la Moscova, fără a oferi alte detalii. 

Pentru a sprijini creşterea preţurilor, Alianţa OPEC+ a decis să reducă producţia cu 1,2 milioane bpd, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019. Analiştii se aşteaptă ca la reuniunea de la Viena să se decidă extinderea pactului dar nu se ştie dacă producţia va fi şi mai mult redusă sau dacă va fi prelungită actuala înţelegere.

Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank, a declarat că rămâne de văzut dacă cele 14 ţări membre OPEC şi cele zece din afara cartelului vor fi suficient de disciplinate pentru a respecta acordul. "Sunt sceptic în legătură cu asta", a afirmat Cyrus de la Rubia.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut în aprilie cu aproximativ 25 de dolari, ajungând la peste 75 de dolari. Preţul a scăzut în săptămânile următoare dar se redresează de la mijlocul lunii iunie. Joi, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna august a scăzut cu 0,24 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 66,25 dolari.

Un preț de 30 de dolari/baril?

În același timp, analiștii consideră că o eventuală înrăutățire a relațiilor dintre SUA și China ar putea provoca o scădere a prețului la petrol cu peste 50%, până la 30 de dolari/baril. Totul depinde însă de rezultatul întrevederii dintre Donald Trump și Xi Jiping. Un eventual eșec ar antrena o nouă majorare, de către Statele Unite, a tarifelor vamale impuse mărfurilor chineze.

Citește și Prețul petrolului a explodat pe fondul tensiunilor din Golful Persic

Pentru a reduce influența negativă a acestei sancțiuni, autoritățile de la Beijing ar putea decide o slăbire a cursului yuanului față de dolar, cred analiștii de la Bank of America. Petrolul se tranzacționează în dolari, iar pentru cel mai mare importator de țiței din lume, China, aurul negru va deveni și mai scump. Acest lucru va încetini ritmul de creștere a cererii la petrol, au explicat experții americani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel