România împrumută 250 mil. € de la BEI, pentru 27 de ani
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Suma primei emisiuni de datorii europene va fi "în jur de 10 miliarde de euro", a adăugat oficialul francez, care a dat asigurări că "apetitul pieţei ar trebui să fie foarte mare, iar ratele dobânzilor foarte favorabile".
Suma primei emisiuni de datorii europene va fi "în jur de 10 miliarde de euro", a adăugat oficialul francez, care a dat asigurări că "apetitul pieţei ar trebui să fie foarte mare, iar ratele dobânzilor foarte favorabile".
Serviciile medicale spitaliceşti şi tratamentele medicale specializate pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul României vor fi transformate de noul sprijin financiar în valoare de 250 milioane de euro, acordat de Banca Europeană de Investiţii pentru construirea unui nou spital regional în Iaşi, potrivit unui comunicat al instituţiei financiare.

Noul împrumut acordat pe o perioadă de 27 de ani reprezintă cel mai mare sprijin oferit până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România, precizează braţul financiar al Uniunii Europene.

În următoarele luni, se aşteaptă aprobarea şi a altor investiţii BEI în spitalele româneşti.

"Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operaţional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depăşind lacunele critice din sector şi aducând o contribuţie pe termen lung asupra sănătăţii populaţiei. Investiţiile în sistemul de sănătate sunt investiţii în oameni, iar noua finanţare din partea BEI, în valoare de 250 milioane de euro, semnată astăzi, transformă în realitate planurile de construire a unui nou spital regional în Iaşi, care va conduce la îmbunătăţirea asistenţei medicale în nord-estul României şi va dezvolta educaţia medicală în Iaşi. În calitate de ministru al finanţelor, susţin cu tărie investiţiile în sectorul sanitar, bugetul pentru sănătate având caracter prioritar. Sprijinul financiar, tehnic şi consultativ acordat de Banca Europeană de Investiţii va accelera furnizarea de servicii medicale mai bune, bazate pe cele mai bune practici în domeniu, şi va oferi certitudinea că investiţiile în sistemul de sănătate din România beneficiază de know-how-ul şi experienţa vastă a BEI, care susţin investiţiile în spitale în toată Europa", a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor din România şi Guvernator al Băncii Europene de Investiţii.

BNR avertizează românii în privința criptomonedelor

"Banca Europeană de Investiţii are plăcerea de a semna cea mai mare finanţare a sa de până acum pentru investiţii în spitalele din România. Împrumutul BEI pe termen lung, în valoare de 250 milioane de euro, la care se adaugă sprijinul consultativ şi tehnic semnificativ, va susţine construcţia noului Spital Regional Iaşi şi va asigura servicii de sănătate îmbunătăţite, moderne şi eficiente pentru milioane de oameni din nord-estul României. Noul obiectiv va facilita accesul pacienţilor la tratamente de specialitate şi va aduce beneficii şi educaţiei medicale pentru generaţiile viitoare de doctori", a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil de operaţiunile de creditare în România.

Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe Sfântul Spiridon, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore Popa din Iaşi. Noul spital cu şapte etaje va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.

Banca Europeană de Investiţii precizează că evaluează în prezent o posibilă finanţare pentru alte două spitale regionale din România, în Cluj şi Craiova. Toate cele trei proiecte au beneficiat de un amplu proces de asistenţă consultativă şi tehnică oferit de experţi din cadrul BEI şi de consultanţi externi în contextul programelor cu finanţare UE, inclusiv Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii, JASPERS şi PASSA. Sprijinul consultativ a inclus elaborarea de studii de fezabilitate, sfaturi privind implementarea proiectelor şi utilizarea optimă a fondurilor UE.

Anul trecut, Grupul BEI a acordat finanţări noi în valoare de peste 809 milioane de euro pentru a sprijini investiţiile în învăţământul superior, distribuţia apei, eficienţa energetică şi investiţii din sectorul privat din toată România.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel