România este binecuvântată cu energie. Îi mai trebuie doar energia de a o dezvolta
06 noi 2018 / 16:04, de  DCBusiness Team
România este binecuvântată cu resurse energetice bogate şi variate, care îi asigură o securitate de invidiat: suntem al doilea stat din Europa, în ceea ce priveşte independenţa energetică. Avem şi un potenţial de dezvoltare enorm, încă prea puţin valorificat. Iar motivele sunt dintre cele mai variate: de la lipsa acută a forţei de muncă specializată şi piedicile puse de birocraţie, până la carenţele legislative şi chiar lipsa de curaj, de viziune a managerilor din industrie. Sunt câteva din concluziile dezbaterii cu tema „Noua strategie energetică, o provocare pentru jucătorii din piaţă, ce câştigă consumatorul?”, organizată de DC Business.


Evenimentul a reunit cele mai importante nume din industria energetică, iar printre temele abordate au fost strategia energetică şi impactul asupra dezvoltării durabile a economiei româneşti, investiţii româneşti şi planuri regionale în domeniul energiei, mixul energetic al viitorului în contextul schimbărilor climatice, jocurile pe pieţele de energie- cine câştigă, cine pierde. Au participat, printre alţii, ministrul Energiei, Anton Anton, senatorul Gheorghe Marin, deputatul Remus Borza, directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, directorul general Romgaz, Adrian Volintiru, director general Electrica Georgeta Corina Popescu, reprezentantul Nuclearelectrica Teodor Chirica. 

Criza forţei de muncă, o mare problemă

Noua strategie energetică a României nu este prima şi nu va fi nici ultima, vor mai exista şi altele, pentru că vorbim de un domeniu viu, a opinat Anton Anton, ministrul Energiei. Potrivit oficialului, suntem un furnizor regional de securitate, trebuie să ne consolidăm acest statut şi să exportăm mai multă energie pentru a ne dezvolta. Însă, degeaba vom construi noi hidrocentrale, termocentrale şi reactoare nucleare dacă nu avem cu cine să le exploatăm, a adăugat ministrul, conform căruia criza forţei de muncă în domeniul energetic este foarte mare. În planurile guvernanţilor se află, printre altele, şi proiectul de stocare a energiei electrice rezultată din supraproducţie în depozitele de gaze, pentru a fi păstrată pentru vremurile în care apare deficit, un proiect care se speră a fi realizat cu fonduri europene. Una peste alta, România trebuie să profite de mixul energetic de care dispune (cărbune, gaze, energie nucleară, eoliană etc) şi care ne asigură o poziţie privilegiată faţă de alte ţări europene.

Dezvoltarea industriei energetice, blocată de birocraţie

Vorbind despre blocajele birocratice în dezvoltarea industriei energetice, Gheorghe Marin, preşedintele Comisiei pentru Energie din Senat, a dat exemplul panourilor fotovoltaice, care le permit consumatorilor casnici să producă energie inclusiv pentru valorificarea în sistemul naţional. Cu toate acestea, neînţelegerile dintre diferite instituţii ale statului blochează această măsură, în condiţiile în care România primeşte 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru implementarea acestui proiect, până în decembrie 2019.

Poate cele mai mari probleme în acest sens le întâmpină Hidroelectrica, unde proiecte finaizate nu pot fi puse în funcţiune din cauza birocraţiei, care a dus la blocarea proiectelor în instanţele de judecată. „Dacă avem impresia că cineva de la Bruxelles vine să ne facă nouă o strategie energetică, suntem într-o mare eroare. România are nevoie de propria strategie energetică, pentru că ne aflăm în plină competiţie cu restul producătorilor din Europa. Foarte mulţi ani am trăit din osânză, din ce au construit înaintaşii noştri. Legile s-au schimbat, dar birocraţia încă ne opreşte. Generează extrem de multe probleme, avem investiţii blocate de zeci de milioane de euro, finalizate în proporţie de 95%, dar pe care birocraţia le-a blocat”, a declarat Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica.

Citat Hidroelectrica

„Strategia energetică a României trebuie updatată, pentru că vremurile s-au schimbat. De cele mai multe ori, strategiile de la Mediu, energetice, din transporturi nu s-au completat, este nevoie de o strategie unitară de dezvoltare. Avem foarte multe investiţii istorice, începute din anii ’90, dar şi o grămadă de beneficiari care au renunţat între timp la aceste proiecte. Asistăm la o tranziţie prea abruptă spre energia verde, în condiţiile în care avem încă o pondere foarte mare a cărbunelui şi hidrocarburilor. Ce punem în locul lor, dacă aceste capacităţi nu mai există mâine?”- Bogdan Badea, Hidroelectrica

Probleme birocratice există şi la Nuclearelectrica, ba chiar la nivel şi mai înalt. „Avem probleme birocratice, atât la nivel naţional, cât şi european, de unde aşteptăm de şapte luni răspunsul la o solicitare trimisă de noi. Şi legea achiziţiilor publice devine o frână în sistemul energetic. Nimic nu e perfect, dar totul e perfectibil. Avem nevoie de un plan de măsuri instituţionale pentru legiferarea investiţiilor în energie, măcar pe vremea mea existau directive de partid care trebuiau urmate”, a spus Teodor Chirica, reprezentantul Nuclearelectrica. Potrivit acestuia, compania care produce 18-20% din necesarul de energie al României „salută noua strategie energetică, fără prea multă filosofie”.       

„Pe lângă reactoarele 3 şi 4, avem un proiect care devine deja critic- retehnologizarea reactorului 1, dar şi staţia de tratare a deşeurilor nucleare. Ne-am trezit în oarece aglomerare, pentru că aceste proiecte au stagnat în ultimii ani, din cauza cursei după profit”- Teodor Chirica, Nuclearelectrica

Stăm foarte bine iarna aceasta

Există însă manageri care nu acceptă să fie blocaţi de birocraţie. Adrian Volintiru, directorul general Romgaz, spune că nu există aşa ceva, investiţiile trebuie făcute, lăsate deoparte preocupările pentru profitul imediat, pentru a avea ce lăsa generaţiilor care vin. Cât despre specialiştii care ne lipsesc, aceştia sunt, de fapt, printre noi: „trebuie doar să ne aplecăm asupra lor”. Şeful Romgaz a atins şi un subiect fierbinte pentru români: rezerva de gaze pentru la iarnă. „Avem depozitate 1,9 miliarde de metri cubi de gaze, în condiţiile în care obligaţiile totale de stocare erau de 1,7 miliarde de metri cubi. Stăm foarte bine pentru această iarnă. Romgaz şi-a mărit cu 7% producţia de gaze faţă de anul trecut, vindem numai către piaţa internă şi ţinem preţurile cât mai jos”, a spus Volintiru.

„Cine vrea să facă investiţii, face. Mă duc peste ei să rezolv problema, îmi trimit omul la primar să rezolve, nu o să mă auziţi niciodată să mă plâng că nu sunt lăsat să fac investiţii, mă duc şi îmi rezolv problemele. De ce managerii companiilor au tot luat prime pentru profitabilitate dar nu s-au îngrijit de investiţii? Ce lăsăm pentru mâine? Suntem încă prea mici, dar investim, trebuie să lăsăm ceva generaţiilor viitoare”- Adrian Volintiru, Romgaz

Ne lipsesc curajul, voinţa de a ieşi din letargie

În energie, ca şi în toate celelalte domenii, României îi lipseşte o dorinţă mai mare de a face. Trebuie să nu ne mai fie frică de dezvoltare, pentru că doar aşa putem ajunge şi noi în topurile pe care le admirăm. Trebuie să nu mai fim România meşterului Manole, în care ce construim azi, să dărâmăm mâine, consideră Georgeta Corina Popescu, director general Electrica. „Competiţia la nivel european este foarte mare, să nu lăsăm miezul de nucă să se stafidească, că stricăm prăjitura”, i-a replicat şefa de la Electrica deputatului Remus Borza, care a apreciat în cadrul dezbaterii că prea ne credem noi „miezul din nucă” când ne lăudăm cu resursele energetice. Curajul de a acţiona a fost amintit şi de directorul Hidroelectrica. „Ceea ce a lipsit companiilor româneşti până acum a fost curajul de a face mai mult, voinţa de a se extinde, de a ieşi din letargie, din zona de confort. Hidroelectrica are acum un plan de dezvoltare pe cinci ani pe care îl urmează”, a declarat Bogdan Badea. Acesta a arătat şi cum înţelege cea mai mare companie din România să rezolve criza de specialişti: burse pentru studenţi, cu adăugarea faptului că toate societăţile din industrie ar trebui să aibă în planurile de activitate o componentă de învăţământ. „Asigurăm uneori şi mai mult de jumătate din energie necesară României, pe de-o parte suntem solicitaţi la maxim, pe de altă parte suntem certaţi de ce producem. Avem o secetă extremă din luna august încoace, dar rezervele de apă sunt mai mari ca anul trecut. Cu toate acestea, profitul Hidroelectrica este istoric, de 1,98 miliarde de lei, iar capacitatea e şi mai mare. Ne-am înscris pe un parcurs ireversibil, Hidroelectrica nu va mai fi niciodată ca în anii trecuţi, o vacă de muls, o companie aflată între viaţă şi moarte”, a concluzionat Badea.

Miezul din nucă şi flexul pe industrie

Dezbaterile pe tema strategiei nu puteau fi lipsite de abordări mai critice, potrivnice, chiar „apocaliptice”- după cum le aprecia chiar în timpul discuţiilor ministrul Energiei. Optimismul abordat de acesta în tratarea viitorului energetic al României a fost combătut de deputatul Remus Borza, potrivit căruia ţara noastră nu a avut niciodată lipsă de strategii, unde se prezintă însă tot timpul aceleaşi lucruri, dar în ambalaje noi. „Tot auzim că avem resurse, suntem miezul din nucă, pentru că aşa ne place nouă să ne prezentăm lumii. Aşa e, suntem pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte independenţa energetică, după Estonia. Atunci, la ce ne mai trebuie capacităţi noi de producţie? Am pus flexul pe industrie, astăzi avem în locul combinatelor mall-uri şi complexe rezindenţiale. Industria consumatoare de gaze şi energie am pus-o la pământ, iar ce mai avem azi, industria producătoare de pungi de un leu, nu funcţionează noaptea, aşa că întrebarea legitimă e la ce mai trebuie noi capacităţi de producţie? Ceauşescu ne-a lăsat, săracul, cu 3,2 milioane de hectare de teren arabil irigabil, azi mai avem, cu chiu cu vai, vreo 500.000 de hectare, aşa că, pentru ce ne mai trebuie energie în plus? Şi aşa avem tunul de un miliard de euro dat la Hidroelectrica în anii 2000, de către băieţii deştepţi, inclusiv prin retehnologizarea unor unităţi noi, inaugurate cu doi ani înainte, situaţii unice în lume. Proiectul Tarniţa, pe care îl tot rostogolim din anii 70’ încoace, comunişti, necomunişti, nu se justifică, ar funcţiona în pierdere. Este nesustenabil, ardem de pomană 3,4 miliarde de euro pe această centrală, când noi nu avem pe ce să consumăm energia pe care deja o producem”, a spus Borza.

Ştiri Recomandate

RCA, scumpiri majore pentru anumiți șoferi, facilități pentru alții

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) modifică regulile pe baza cărora se calculează preţurile asigurărilor...

Covid-19. Un medicament din farmacii promite rezultate în tratarea bolii

Reprezentanții Universității Oxford au declarat miercuri că vor studia dacă un medicament indicat pentru afecțiuni...

Comoară din epoca prohibiției, descoperită în zidurile unei case

Între anii 1920 și 1933 în Statele Unite ale Americii alcoolul a fost intrezis. Nimeni nu avea voie să importe, să...

Primăria vrea evacuarea mașinilor abandonate din București

Primarul general, Nicuşor Dan, şi-a exprimat sâmbătă dorinţa de a ridica cele 50.000-60.000 de maşini abandonate în...

INCENDIU în Moeciu. Focul a mistuit mai multe clădiri

Pompierii ISU Brașov intervin la un incendiu care a cuprins mai multe clădiri și pensiuni din stațiunea montană...

Nicușor Dan anunță cum va compensa datoria către ELCEN

Primarul general, Nicuşor Dan, a anunţat sâmbătă că, până la sfârşitul lunii decembrie, va fi compensată datoria de...

Florin Cîțu a anunțat ce se întâmplă cu salariile

Ministrul de Finanțe, FLorin Cîțu a făcut precizări privind salariile angajaților din instituțiile publice și din...

Ce salarii plătește Elon Musk pentru angajații Tesla

Industria mașinilor electrice devine din ce în ce mai competitivă iar specialiștii din domeniu sunt din ce în ce mai...

Covid-19. Omul de afaceri Ioan Niculae, în stare critică

Omul de afaceri și paron al clubului de fptbal Astra Giurgiu, este internat, în stare critică, la Spitalul de Boli...

CNPP: Când poate ÎNCETA plata PENSIEI

Casa Națională de Pensii Publice a răspuns la o întrebare frecventă a vârstnicilor, când încetează plata pensiei?

Covid-19. Stupoare. Nurcile îngropate în pripă au început să iasă din gropile comune

Nurci care au fost sacrificate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus la fermele de blană din Danemarca au...

GCS. Nou record de pacienți internați la ATI

Până astăzi, 28 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 465.982 de cazuri de persoane infectate cu...

Trump pleacă de la Casa Albă mai sărac iar procurorii îl așteaptă după colț

Într-un fel, Donald Trump ar trebui să fie fericit că job-ul său la Casa Albă se apropie de sfârșit. Fostul magnat...

Valabilitatea voucherelor de vacanță, modificată de Guvern

Guvernul a avut pe masa de lucru și proiectul de hotărâre care privește valabilitatea voucherelor de vacanță.

Ajutorul de încălzire. Modificare a nivelului de venit

Guvernul a majorat la 800 de lei nivelul de venituri până la care gospodăriile au dreptul la ajutor pentru...

Această ”substanță” o să DECIDĂ soarta UNIVERSULUI

O nouă idee radicală ar putea schimba complet modul în care oamenii de știință privesc expansiunea Universului și ar...

Guvernul a adoptat strategia de vaccinare. Cine vor fi primii care vor fi imunizați

Hotărârea de Guvern privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost adoptată în şedinţa...

Covid-19. O persoană vaccinată poate transmite boala? Răspunsul experților

O serie de ăntrebări se ridică pentru situația în care o persoană se vaccinează din care două sunt poate cele mai...

Nelu Tătaru a anunțat sporurile pe care le vor primi ambulanțierii

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri în şedinţa de guvern că în urma discuţiilor cu reprezentanţii...

Ce sume vor primi familiile victimelor incendiului de la Piatra Neamț

În ședința de Guvern din această seară, printre hotărârile care se află pe masa de lucru a miniștrilor se află și...

Scandalul măștilor false: Cum îți dai seama dacă o mască e bună sau e fake

Măștile FFR, FFP, N95 contrafăcute sau neconforme sunt vândute pe Internet și în unele magazine, după cum arată...

Premieră. Mike Pompeo recunoaște victoria lui Joe Biden

Departamentul de Stat "va onora" angajamentul Administraţiei Donald Trump de iniţiere a tranziţiei pentru instalarea...

Coronavirus: Agenţia europeană de reglementare cere companiilor farmaceutice să studieze eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor pe termen lung

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) le-a cerut vineri diferitelor companii farmaceutice care lucrează la...

Hackerii nord-coreeni au pornit la atac; vizate, companiile farmaceutice

Hackerii nord-coreeni sunt bănuiți că au vizat producătorul britanic de vaccin împotriva coronavirusului...

OMS: Rata de imunizare trebuie să fie de cel puţin 60% pentru a combate COVID-19

Aproximativ 60-70% din populaţie trebuie să fie imunizată împotriva noului coronavirus pentru a reduce infecţiile,...

Damen Mangalia a lansat la apă cinci nave

Damen a lansat la apă cinci nave, aflate în lucru pe Şantierul Naval Damen Mangalia: cea mai modernă şi...

Asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh. Vlășceanu: „Nu este o noutate!“ Fapt UITAT în istorie

Analistul de politică externă Andrei Vlășceanu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre eliminarea lui...

Timbre cu Hitler, vândute la chioșcurile de ziare din Rusia

Direcția Comitetului de Investigație din Rusia din regiunea Oriol a început un control prealabil anchetei privind...

Mossad, suspectat de asasinarea șefului unui program nuclear iranian

Fizicianul Mohsen Fakhrizadeh, care ocupa funcția de șef al organizației de cercetare și inovare din Ministerul...

NASA se apucă de produs oxigen pe Marte

Când roverul Perseverență al NASA va ajunge în craterul Jezero pe 18 februarie 2021, va demara un experiment care va...

Covid-19. Noi sechele ȘOCANTE. Constatări tulburătoare ale celor care s-au vindecat

Atât simptomele cât și sechelele lăsate de Covid-19 cintinuă să uimească, atât pacienții cât și medicii care...

Marea împăcare între prinții William și Harry s-a produs

Se știe că prinții William și Harry au răcit relațiile după ce ducele de Sussex s-a căsătorit cu Meghan Markle iar...

Părinții care NU au dreptul la zile libere. Lege promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă prin care se acordă zile...

Expert: În vara anului viitor vor exista 10 vaccinuri anti-Covid-19

Până la mijlocul anului următor ar putea fi disponibile zece vaccinuri anti-COVID-19, dacă acestea vor obţine...

COVID-19. Britanicii testează un MEDICAMENT cunoscut și bine tolerat

Colchicina, un medicament antiinflamator, va fi testată ca posibil tratament pentru COVID-19 într-un studiu clinic...

Oficial BNR: Mulţi români poate nu îşi dau seama

Listarea la bursă creşte credibilitatea în faţa bancherilor, astfel că dezvoltarea companiilor prin piaţa de...

Lege SPECIALĂ. Intră în vigoare duminică. Este importantă

Angajatorii care folosesc salariați la pescuitul maritim comercial vor trebui să respecte, începând de duminică, o...

Bilanț COVID-19. Cifrele GCS. Numărul deceselor rămâne ridicat

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 8.499 cazuri noi de...

Punctul VULNERABIL al tuturor vaccinurilor împotriva COVID-19

Există un pericol despre care nimeni nu a vorbit până acum. Problema este că necesitatea unei a doua etape de...

Un nou cutremur, resimțit și la București

Un cutremur cu magnitudinea 3,8 grade pe Richter s-a produs, vineri după-amiaza, la ora locală 14:30, în zona...

Băieții deștepți din ENERGIE. Popescu: Vor fi şi vor exista tot timpul

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat pentru Agerpres că fondul australian care a cumpărat CEZ România are...

Caloriferele vor DUDUI în casele bucureștenilor. Dar peste mulți ani

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat, într-un interviu pentru Agerpres, că Elcen, producătorul de energie...

Cât de GRAVĂ este situația cu măștile. Ne spune Virgil Popescu

Cel mai mare pericol pentru economia României este să nu ne putem organiza, astfel încât să avem capacitatea...

Mașini parcate unde NU trebuie. Cum pot fi RECUPERATE

Începând de sâmbătă, șoferii nu mai au voie să-și lase autovehiculele oriunde este un loc liber, adică pe spațiile...

Bugetul UE. Polonia: Avem dubii! Situația este EXTRAORDINARĂ

Polonia doreşte ca Uniunea Europeană să trateze cu seriozitate veto-ul exprimat de Varşovia şi de Budapesta cu...

Recomandări de la Delgaz Grid. Vizează instalațiile comune

Delgaz Grid recomandă asociaţiilor de proprietari să se implice în procesul de întreţinere a instalaţiilor comune de...

Vaccinul rusesc, în impas. Moscova apelează la Hetero

Fondul suveran de investiţii al Rusiei (RDIF) a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu grupul farmaceutic indian...

Curs valutar | Actualizat la 29-11-2020
EUR flag1 EUR = 4.8735 RON
USD flag1 USD = 4.0875 RON
GBP flag1 GBP = 5.4471 RON
CHF flag1 CHF = 4.5081 RON
AUD flag1 AUD = 3.0148 RON
DKK flag1 DKK = 0.6549 RON
CAD flag1 CAD = 3.1463 RON
HUF flag1 HUF = 0.0135 RON
JPY flag1 JPY = 0.0393 RON
NOK flag1 NOK = 0.4616 RON
SEK flag1 SEK = 0.4795 RON
XAU flag1 XAU = 237.6576 RON
Monede Crypto
1 BTC = 72798.46RON
1 ETH = 2213.46RON
1 LTC = 303.46RON
1 XRP = 2.51RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.17% p.a.
ROBOR:
3 luni: 2.04%
6 luni: 2.10%
12 luni: 2.13%
EURIBOR:
3 luni: -0.5280 %
6 luni: -0.5060 %
12 luni: -0.4830 %