România cere flexibilitate sporită din partea Comisiei Europene
Autor: Matei Ion
Data publicării:
România consideră că este necesară o flexibilitate sporită din partea Comisiei Europene şi soluţii adaptate pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor în creştere din domeniul sănătăţii şi pentru combaterea efectelor economice în condiţiile răspândirii progresive a pandemiei COVID-19.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), România a participat, vineri, la reuniunea între reprezentanţii tuturor statelor membre şi ai Comisiei cu privire la noua Iniţiativă promovată de CE pentru combaterea pandemiei COVID-19 la nivel european (Iniţiativa de Investiţii pentru combaterea Coronavirusului - CRII) organizată în sistem videoconferinţă de către Preşedinţia Croaţiei la Consiliul Uniunii Europene.

"Multe dintre statele UE se confruntă în această perioadă cu situaţii nemaiîntâlnite, înregistrând pierderi de vieţi, precum şi pierderi economice din cauza răspândirii pandemiei COVID-19 şi efectele acesteia în majoritatea sectoarelor economice. Iniţiativa prevede măsuri specifice menite să mobilizeze investiţii în sistemele de sănătate ale Statelor Membre şi în alte sectoare ale economiilor acestora ca răspuns la pandemia de COVID-19. Printre măsuri se numără modificarea mecanismului de decontare a prefinanţărilor, astfel încât statele membre să justifice avansurile încasate la finalul perioadei de implementare a proiectelor, posibilitatea efectuării de realocări în cadrul programelor operaţionale în limita a 8% din alocarea totală fără aprobarea Comisiei, precum şi flexibilizarea finanţărilor acordate pentru sprijinirea sistemului medical.
România a salutat propunerea Comisiei Europene şi a subliniat că este necesară o flexibilitate sporită şi soluţii adaptate pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor în creştere din domeniul sănătăţii şi pentru combaterea efectelor economice în condiţiile răspândirii progresive a pandemiei. De altfel, acestea au fost şi solicitările celorlalte State Membre", se arată în comunicatul MFE.

China anunță că își închide granițele de teama Covid-19



România intenţionează să finanţeze următoarele măsuri din fondurile europene: sprijin pentru persoanele care se află în şomaj tehnic, inclusiv subvenţii; sprijin pentru persoanele angajate în cadrul întreprinderilor a căror activitate este afectată, inclusiv subvenţii; sprijin pentru programe şi servicii esenţiale de sănătate; servicii de sănătate care vizează acest tip de patologie epidemică, inclusiv cheltuieli pentru angajarea temporară a personalului medical; achiziţionarea de dispozitive exclusiv medicale (respiratoare) şi materiale de protecţie (măşti, costume de protecţie); echipamente de urgenţă pentru sănătate, instalaţii de testare şi tratament.

Alte măsuri pot fi finanţate din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, care vizează combaterea riscurilor severe pentru sănătatea publică şi reducerea impactului acestora asupra sănătăţii publice.

Din partea Ministerului Fondurilor Europene, la videoconferinţă au participat secretarii de stat Carmen Moraru şi Adrian Mariciuc.

La finalul videoconferinţei, secretarul de stat în MFE Carmen Moraru a transmis un mesaj de solidaritate şi a făcut apel la valorile europene, se menţionează în comunicat.

"Trebuie să dăm dovadă de unitate şi responsabilitate în această perioadă. Deopotrivă avem datoria să găsim soluţii cât mai eficiente pentru a combate riscul de răspândire a coronavirusului", a afirmat oficialul MFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel