Riști să rămâi FĂRĂ MAȘINĂ în numai șase luni. În ce condiții
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Primăria Sectorului 5 a început ridicarea maşinilor abandonate
Primăria Sectorului 5 a început ridicarea maşinilor abandonate
Proprietarii de autovehicule care, din diferite motive, au lăsat mașina parcată pe domeniul public fără să o folosească timp de șase luni, riscă să rămână fără ea.

Această prevedere face obiectul unui proiect de lege care a trecut tacit de Senat și se apropie vertiginos de votul final al deputaților, cu propunere de adoptare. 

În expunerea de motive, inițiatorul acestui demers legislativ prezintă mai multe situații. Astfel, în document se arată că există proprietari care nu utilizează vehiculele perioade îndelungate, refuză să rezolve, într-un fel sau altul, argumentând că mașina nu este abandonată, chiar dacă, după aspect, pare impracticabilă. 

Se întâlnesc, de asemenea, cazuri în care proprietarii susțin că, din moment ce au taxele auto achitate, pot ține autoturismul parcat pe domeniul public. În plus, autovehiculele cu numere străine ocupă spațiu degeaba, pentru că nu se știe cine sunt deținătorii lor. Inițiatorul proiectului de lege precizează că toate situațiile de acest gen, iar aici au fost date doar câteva exemple, nu pot fi rezolvate din cauza ”lacunelor legislative”. 

Citește și RAR a lansat o aplicație cu informații despre daunele vehiculelor înmatriculate în România

Prin urmare, ”apreciem că este imperativ ca legislația să fie actualizată pentru a permite instituțiilor statului să aplice legea corespunzător și eficient”, se subliniază în expunerea de motive, ce propune următoarele schimbări:

- modificarea definiției pentru ”vehicule fără stăpân”, pentru a include și mașinile înmatriculate în străinătate;

- perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice va fi redusă de la 1 an la 6 luni;

- introducerea dovezii de achitare a taxelor auto, a amenzilor și dovada efectuării ITP-ului de către proprietarul legal în termen de 5 zile de la primirea somației.

Așadar, aceste vehicule vor fi inventariate de autorități, se vor încheia procese-verbale de constatare și pe mașini se vor afișa somații pentru ridicarea lor în maximum zece zile. În caz contrar, vehiculele vor fi ridicate și depozitate de autorități în locuri special amenajate. Ulterior, dacă proprietarii nu-și vor revendica mașinile, acestea vor fi vândute sau scoase din circulație și casate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel