Revoltă la BCE? O demisie surprinzătoare care spune multe
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Sabine Lautenschlaeger
Sabine Lautenschlaeger
Reprezentantul Germaniei în boardul executiv al Băncii Centrale Europene, Sabine Lautenschlaeger, şi-a anunţat demisia din funcţie, cu doi ani înainte de expirarea mandatului său, o decizie suprinzătoare care vine însă într-un moment în care se înmulţesc nemulţumirile faţă de politica monetară adoptată de BCE, transmit AFP şi Reuters.

Într-un scurt comunicat de presă, BCE a anunţat că "Sabine Lautenschlaeger, membru al boardului executiv şi al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene l-a informat pe preşedintele Mario Draghi că va demisiona din funcţie începând cu data de 31 octombrie 2019". BCE nu a oferit un motiv pentru decizia surprinzătoare a lui Sabine Lautenschlaeger având în vedere că, în mod normal, mandatul ei urma să se încheie în luna ianuarie 2022.

Însă o sursă din apropierea acestui dosar a declarat pentru BCE că decizia lui Sabine Lautenschlaeger este un semnal clar al nemulţumirilor care există faţă de direcţia pe care o urmează BCE sub conducerea italianului Mario Draghi.

Restanțele la creditele în lei, în creștere! Vezi totalul

"Sabine Lautenschlaeger se gândea de ceva timp să plece însă ultimele decizii adoptate de BCE la 12 septembrie au fost factorul declanşator", a declarat pentru AFP o sursă din apropierea unei bănci centrale din zona euro. La şedinţa de politică monetară care a avut loc în 12 septembrie, Lautenschlaeger s-a numărat printre cei şapte membri ai consiliului guvernatorilor BCE, instanţă care numără 25 de persoane în total, care s-au opus unui nou pachet de măsuri de sprijinire a economiei, a adăugat sursa. În acea zi, BCE a decis să relanseze achiziţiile de active, cu o valoare de 20 miliarde euro pe lună, o decizie care a provocat discuţii la vârful BCE. Preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a apreciat atunci că italianul Mario Draghi "a depăşit limitele".

Lautenschlaeger, care va participa la următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE din 24 octombrie, va deveni cel de-al treilea cetăţean german membru al boardului BCE care demisionează înainte de încheierea mandatului. Primul a fost economistul şef al BCE, Juergen Stark, care în 2011 a intrat în conflict cu politica instituţiei de a achiziţiona obligaţiuni guvernamentale pentru a contracara criza datoriilor. Doi ani mai târziu un alt german, Joerg Asmussen, a plecat de la BCE înainte de expirarea mandatului pentru a deveni adjunctul ministrului Muncii în Guvernul de la Berlin.

Separat, preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno a anunţat că guvernatorul adjunct al Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta este singurul candidat pentru a-i succeda în funcţie lui Benoît Coeuré, în consiliul director al Băncii Centrale Europene. "Am primit un singur nume. Depunerea de candidaturi s-a încheiat astăzi", a spus preşedintele Eurogrupului, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...


pixel