Revoltă și acuzații grave după modificarea Legii RCA
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Noile modificări aduse Legii RCA stârnește mari nemulțumiri
Noile modificări aduse Legii RCA stârnește mari nemulțumiri
Asigurătorii intenţionează să introducă coplata despăgubirii pentru daunele celor nevinovaţi de producerea unui accident, propuneri care încalcă unele articole din Constituţia României şi prevederile Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene, respectiv ale Directivei 2014/14/EU, susţin reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

"COTAR a transmis Parlamentului României, Consiliului Concurenţei, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Ministerului Finanţelor Publice şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului un amplu material, de 16 pagini, în care demontează, punct cu punct, toate propunerile toxice transmise de asiguratori, la unison cu unele instituţii din România. Ne dorim o lege a RCA-ului care să aibă în vedere protejarea consumatorului de asigurări şi nu a intereselor financiare ale multinaţionalelor care în ultima perioadă au făcut un lobby puternic, pentru a modifica legea în favoarea lor şi în detrimentul consumatorilor", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, unele instituţii ale statului cer, în favoarea asigurătorilor, liberalizarea preţului RCA, "astfel încât acesta să poată creşte peste noapte, la fel cum se întâmpla acum 4 ani."

Service auto. Atenție ce faceți cu mașina! Așa ceva e ilegal

"Se doreşte eliminarea tuturor pârghiilor de intervenţie a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), atunci când asigurătorii vor să opereze majorări ale preţului RCA. Se doreşte limitarea costurilor de despăgubire, astfel încât acestea să fie calculate după bunul plac al firmelor de asigurări care vor majora tariful RCA. Atragem atenţia Parlamentului României că aceaste propuneri vor plasa ţara noastră în afara Europei, fiind încălcate principii constituţionale fundamentale, precum Articolele 44, 45, 101, 102, 135 şi 136 din Constituţia României. Astfel, se doreşte crearea, prin intermediul legii, a unor efecte identice celor mai grave restricţii concurenţiale, sancţionate de Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, respectiv Directiva 2014/14/EU, care se pot manifesta pe o anumită piaţă", se mai spune în comunicat.

Potrivit COTAR, adoptarea acestor propuneri ar determina o aliniere a costurilor de reparaţie, care să fie practicate de toate service-urile din ţară, ceea ce "ar afecta în mod grav concurenţa - deşi Consiliul Concurenţei luptă contra înţelegerilor pe preţuri între operatorii economici".

"Îi rugăm pe parlamentarii României să analizeze cu mare atenţie materialul pe care noi l-am transmis şi consecinţele deosebit de grave pe care le vor avea modificările legislative pentru care asiguratorii fac lobby. Rugăm parlamentarii să voteze în favoarea Proiectului de Lege nr. 165/2020 în forma redactată de Guvern şi Ministerul Finanţelor Publice, adoptată de Senat, întrucât această formă este rezultatul alinierii legislaţiei naţionale RCA la cerinţele Comisiei Europene", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Reprezentanţii COTAR au mai precizat că Legea 132/2017 s-a dovedit benefică pentru cei peste 8 milioane de şoferi din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel