Restituirea taxelor auto. Cât mai au românii de așteptat
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Marile companii ar putea fi taxate în plus
Marile companii ar putea fi taxate în plus
Deja există o întârziere în restituirea fostelor taxe auto. Vestea bună este însă că, după rectificarea bugetară, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a primit mai mulți bani.

Un plus de 135 milioane de lei, care ridică suma totală la 1,1 miliarde de lei, care vor fi folosiți pentru finalizarea retituirii taxelor auto, conform Hotărârii de Guvern nr. 618/2019, publicată luni în Monitorul Oficial. Potrivit procedurilor care reglementează restituirea taxelor auto, proprietarii au dreptul și la dobânzi de întârziere pentru sumele respective, care se aplică de la momentul perceperii taxelor și până la momentul restituirii lor. Cuantumul acestora, conform Codului de procedură fiscală, este de 0,02% din suma care trebuie restituită, pentru fiecare zi de întârziere.

Dobânzile pot fi virate doar după restituirea integrală a sumelor principale, ceea ce înseamnă că la ele vor avea acces doar persoanele care au făcut cereri de restituire pentru taxele auto și cărora le-au fost, deja, rambursate sumele respective. Vestea bună este că, din dobânzile acordate, nu se vor scădea datoriile acestora la stat, existând o derogare în acest sens. Mai exact, la fel cum s-a întâmplat și cu restituirea taxelor, contribuabilii vor primi integral dobânzile, indiferent de datoriile pe care le au la buget.

Citește și Taxa auto pentru București. Cine va fi scutit

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că taxele auto impuse de România sunt contrare dreptului Uniunii Europene, deci ilegale și nu ar mai trebui percepute. Ulterior, în 2018, statul a reglementat o procedură de restituire pe cale administrativă. Termenul de restituire a fost prelungit constant (ultima dată până în 30 iunie), întârzierile fiind justificate de fondurile insuficiente. În același timp, prelungirea acestui termen expune România la sancțiuni aplicate de către Uniunea Europeană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel