Rectificare bugetară. Orban către parlamentari: Nu modificați nimic
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Premierul spune că, în caz contrar, vor fi mari probleme
Premierul spune că, în caz contrar, vor fi mari probleme
Premierul Ludovic Orban le-a cerut parlamentarilor să fie responsabili şi să susţină rectificarea bugetară aşa cum a fost decisă de Guvern, susţinând că PSD, după ce a vrut să lase România fără Executiv, vrea să o lase şi fără buget.

"După ce au vrut să lase România fără guvern, astăzi, PSD vrea să lase România fără buget. Solicit parlamentarilor să susţină ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat, pentru că ea e construită pe baza analizelor, studiilor de impact şi a resurselor efective de care dispunem. Orice cheltuială suplimentară este introdusă în dezbaterea bugetului de stat, a ordonanţei de urgenţă de rectificare a bugetului se va întoarce împotriva tuturor românilor, va accentua dezechilibrele şi riscă să compromită perspectivele de relansare economică pe care le-am construit pe termen mediu şi lung. Cer parlamentarilor să fie responsabili şi să susţină rectificarea bugetară aşa cum am hotărât-o", a declarat Ludovic Orban, miercuri, la sediul PNL.

El a adăugat că, şi aşa, Guvernul a făcut "eforturi foarte mari" pentru a creşte veniturile unor categorii importante.

"Să creştem punctul de pensie, să găsim resurse pentru a susţine creşterea alocaţiilor pentru copii, am găsit resurse să susţinem autorităţile locale în eforturile pe care le fac pentru a putea face cheltuielilor în timp de pandemie. De asemenea, am alocat resurse financiare pentru susţinerea angajaţilor în cadrul măsurilor active, pentru susţinerea companiilor. Solicit parlamentarilor să voteze rectificarea bugetară ca o bază solidă pentru reluarea procesului de creştere economică, pentru o revenire rapidă a economiei româneşti, care, ulterior, să permită creşterea veniturilor cetăţenilor", a afirmat Orban.

Întrebat ce va face guvernarea liberală dacă social-democraţii vor decide totuşi majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum arăta proiectul iniţial pe care ei l-au modificat în Parlament, premierul a precizat: "Proiectul a fost votat demult, proiectul nu a avut la bază nimic, niciun fel de analiză de prognoză economică, de prognoză a creşterii economice".

"A fost adoptat într-o perioadă în care nu era pandemie, nu era criză economică. Între timp, trăim într-o altă realitate, o realitate care nu este numai realitatea României, ci este realitatea întregii lumi, realitatea Europei, în care ne confruntăm cu o criză economică provocată de pandemie, căreia trebuie să-i facem faţă şi trebuie să ne adaptăm toate cheltuielile, toată gândirea bugetară trebuie să o adaptăm la situaţia în care ne găsim. Vă readuc aminte că ne confruntăm cu o scădere economică, o contracţie economică de 3,9% pe primul semestru. Sigur că este o contracţie economică mult mai mică decât contracţia economică medie la nivel european, care este de 8,3%, dar este o contracţie economică care duce la scăderea veniturilor, care trebuie să ne îndemne la prudenţă în generarea de cheltuieli. Şi aşa, în ultimele 4 luni, majoritatea dominată de PSD, într-un populism inexplicabil, ne-a provocat noi şi noi cheltuieli pentru care nu există, efectiv, resursele pentru a putea face faţă notei de plată provocată de PSD ", a spus Orban.

Citește și Alocațiile copiilor, majorate de azi. La cât au ajuns

Despre pârghii alternative ale Guvernului pentru situaţia în care OUG privind rectificarea bugetară va fi modificată în Parlament, el a spus: "Cu siguranţă, vom folosi toate pârghiile constituţionale, legale pe care le avem la dispoziţie pentru a aplica acest buget".

Premierul a confirmat că liberalii iau în calcul sesizarea Curţii Constituţionale pe acest subiect. "Cu siguranţă, normal. De altfel, am şi câştigat, vă readuc aminte că am câştigat în cazul unor legi pe un motiv foarte simplu, că nu există resursele pentru a putea susţine anumite categorii de cheltuieli care au fost stabilite prin lege, aşa, pe bandă rulantă de un Parlament care încă este dominat de PSD ", a mai spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel