Urmărește dezbaterea live

Record în spațiu. Anul 2019 a fost plin de reușite la bordul ISS
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
De două decenii pe orbită, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) reprezintă singurul laborator de cercetare
De două decenii pe orbită, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) reprezintă singurul laborator de cercetare
De două decenii pe orbită, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) reprezintă singurul laborator de cercetare în condiţii de microgravitaţie de care dispune umanitatea. 

Un proiect desfăşurat în colaborare de principalii actori din domeniul spaţial, NASA, Roskosmos şi ESA, ISS şi-a mai adăugat un an pe orbită, cu numeroase misiuni încheiate cu succes dar şi cu câteva eşecuri. Dintre acestea reamintim testarea primei capsule Dragon pentru echipaje umane, aparţinând SpaceX, într-o misiune fără echipaj uman spre ISS, prima misiune extravehiculară cu echipaj exclusiv feminin, testarea lui Fedor, un robot android construit de Rusia sau misiunea primului astronaut din Emiratele Arabe Unite.

Elon Musk vrea să construiască un oraș pe Marte

Misiune test pentru capsula Crew Dragon

La începutul lunii martie, o rachetă Falcon 9 a companiei americane SpaceX a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida pentru a plasa pe orbită noua capsulă Crew Dragon, proiectată să transporte în curând astronauţii NASA în spaţiu. Nici un astronaut nu s-a aflat la bord pentru această misiune de testare, o călătorie dus-întors de o săptămână spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Astronauţii Nick Hague şi Alexei Ovcinin, supravieţuitorii unei lansări ratate din 2018, au ajuns în 2019 pe ISS.

Hague şi Ovcinin trebuiau să plece pe 11 octombrie 2018 într-o misiune spaţială de şase luni, însă o defecţiune la unul dintre propulsoare, produsă la 2 minute după lansare, a condus la aterizarea de urgenţă a capsulei Soiuz, marcând un prim eşec în istoria zborurilor cu echipaj uman către ISS.

Cei doi au scăpat cu viaţă datorită sistemului de evacuare al rachetei Soyuz, după ce au fost supuşi unei presiuni de peste 6G în momentul în care capsula lor a fost ejectată, aterizând apoi în stepele din Kazahstan de unde au fost recuperaţi de echipele de salvare.

Prima misiune extravehiculară exclusiv feminină, anulată iniţial, încheiată cu bine câteva luni mai târziu

NASA a anulat, la sfârşitul lunii martie, prima ieşire extravehiculară în spaţiu a unei echipe formate din două femei astronaut, întrucât la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) nu existau suficiente costume spaţiale de mărime potrivită. Drept urmare, astronauta Christina Koch a ieşit în spaţiu însoţită de astronautul american Nick Hague, după ce iniţial trebuia să fie acompaniată de compatrioata sa Anne McClain.

Christina Koch, o astronaută mai experimentată, a ieşit prima în spaţiu, plutind lent în combinezonul său alb, ataşat prin intermediul unui cablu de ISS, care se deplasează cu o viteză de 8 kilometri pe secundă în jurul Terrei, la o înălţime de 415 de kilometri deasupra oceanelor. "Înaintez...", a spus apoi Jessica Meir, care a sosit în luna septembrie la bordul ISS, înainte să iasă la rândul ei din sas.

Cum va arăta lumea în 50 de ani. Autostradă submarină și vehicule hiper-rapide

Record de andocare rapidă la ISS stabilit de o capsulă rusească Progress

În luna aprilie, un vehicul de tip cargo din gama Progress a stabilit un record după ce a ajuns pe orbită şi s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în doar trei ore şi 21 de minute, deschizând astfel calea spre zboruri mai scurte cu echipaj uman.

Prima infracţiune comisă în spaţiu

La sfârşitul lunii august NASA a anunţat că investighează o acuzaţie potrivit căreia o astronaută a accesat de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) contul bancar al soţiei sale, de care s-a despărţit în 2018, într-un dosar ce ar viza prima infracţiune comisă în spaţiu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel