Recomandări de la Delgaz Grid. Vizează instalațiile comune
27 noi 2020 / 10:19, de  Mara Ivan
Delgaz Grid recomandă asociaţiilor de proprietari să se implice în procesul de întreţinere a instalaţiilor comune de utilizare a gazului, în condiţiile în care, în cele mai multe situaţii, acestea sunt situate pe casa scărilor din blocurile de locuinţe, se arată într-un comunicat al companiei.
Asociațiile de locatari trebuie să se implice
Asociațiile de locatari trebuie să se implice


Potrivit sursei citate, responsabilitatea privind verificarea, revizia şi repararea instalaţiilor comune revine tuturor proprietarilor care locuiesc într-un imobil. Totodată, verificarea instalaţiilor comune se face o dată la doi ani, iar revizia o dată la zece ani numai de către firme autorizate ANRE.

"Verificarea periodică a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale din interiorul locuinţei este o operaţiune extrem de importantă şi trebuie realizată numai cu firme specializate, pentru că doar aşa putem preveni incidente grave, care se pot solda cu victime şi pagube materiale. În plus, cei care locuiesc la bloc nu trebuie să neglijeze instalaţiile comune de gaze naturale de pe casa scărilor. Cui îi revine însă rolul de a se ocupa ca această instalaţie să fie verificată la timp? Legislaţia este foarte clară şi menţionează faptul că, şi în cazul instalaţiilor comune, obligaţia de a le întreţine şi repara revine celor care locuiesc în acel imobil", se mai spune în comunicat.

Instalaţia de utilizare comună este acea parte a instalaţiei care deserveşte mai mulţi clienţi finali, cuprinsă între postul de reglare a presiunii (regulatorul de presiune) şi toate contoarele amplasate pe aceasta şi este proprietatea comună a clienţilor finali deserviţi.

Potrivit reprezentanţilor Delgaz Grid, dacă locatarii sunt constituiţi în asociaţii de proprietari, acestea pot face, prin intermediul firmelor specializate, operaţiunile de verificare şi revizie ale instalaţiilor comune, urmând ca toate cheltuielile, inclusiv cele de reparaţii să fie suportate de toţi locatarii.

Citește și Fiecare familie din România va plăti 200 de lei în plus pe lună la gaze

"Constatăm de multe ori faptul că instalaţiile comune de utilizare a gazelor naturale sunt lăsate la voia întâmplării, reprezentând o reală sursă de pericol pentru comunităţi, în cazul unor scăpări de gaze naturale. Recomandăm asociaţiilor de proprietari să se implice şi să asigure verificarea şi repararea acestor instalaţii de utilizare comune, colaborând întotdeauna cu firme autorizate ANRE. Este o măsură de siguranţă legală şi obligatorie care revine tuturor celor care locuiesc într-un imobil. Dincolo de aceste aspecte, vorbim de măsuri preventive care protejează imobilele impotriva acumulărilor de gaz ce pot duce la incidente grave", afirmă Petre Stoian, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Astfel, Ordinul 179/2015 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei pentru aprobarea Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare, prevede următoarele: întreţinerea, exploatarea şi repararea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale revine clientului final, care răspunde pentru buna lor funcţionare; clientul final are obligaţia să efectueze, exclusiv prin intermediul unui operator economic selectat de către acesta, verificările şi reviziile tehnice atât ale instalaţiei individuale de utilizare, cât şi ale instalaţiei comune de utilizare.

De asemenea, Ordinul mai prevede ca în situaţia instalaţiilor de utilizare comune, clienţii finali pot hotărî să efectueze, la aceeaşi dată, verificarea sau revizia tehnică a instalaţiei comune de utilizare în condiţiile stabilite de comun acord. În situaţia în care clienţii finali sunt constituiţi într-o asociaţie de proprietari, aceasta poate realiza verificarea sau revizia tehnică a instalaţiei comune de utilizare. Totodată, clientul final şi/sau membrii asociaţilor de proprietari/locatari au/are obligaţia să asigure respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare.

Potrivit reglementărilor în vigoare emise de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, aceste operaţiuni sunt obligatorii şi se execută în baza unui contract de prestări servicii, numai de către firme autorizate.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României. De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,3 miliarde de euro.

Ştiri Recomandate

Ciolacu, despre bugetul pe anul 2021: Există bani suficienţi să mărim PENSIILE

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că social-democraţii au finalizat varianta proprie a proiectului...

Rafila, despre RESTRICȚIILE pe timp de NOAPTE

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat luni că restricţiile pe timp de noapte sunt importante în ţările în care...

Ministrul Energiei: Ne aşteptam la acest val de frig

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni că nu vor fi probleme în privinţa aprovizionării populaţiei cu...

UE, despre CERTIFICATUL de VACCINARE pentru CĂLĂTORIE

Statele membre ale Uniunii Europene au început luni o dezbatere în jurul ideii dacă persoanele care au primit...

Ce s-a întâmplat cu consumul de electricitate al României

Consumul de electricitate al României a depăşit, luni seara, nivelul de 9.500 de MW, fiind aproape de maximul...

Lista ȚĂRILOR cu RISC ridicat unde se impune CARANTINA 14 ZILE

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, în şedinţa de luni, lista ţărilor/ zonelor cu risc...

Sarcina și vaccinul Covid-19. Prof. dr. Vlădăreanu: Studiile au dovedit că toxicitatea lipsește

Prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, a vorbit despre...

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 801,7 milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 801,7 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de...

Curs valutar | Actualizat la 19-01-2021
EUR flag1 EUR = 4.8740 RON
USD flag1 USD = 4.0405 RON
GBP flag1 GBP = 5.4696 RON
CHF flag1 CHF = 4.5329 RON
AUD flag1 AUD = 3.0975 RON
DKK flag1 DKK = 0.6552 RON
CAD flag1 CAD = 3.1620 RON
HUF flag1 HUF = 0.0135 RON
JPY flag1 JPY = 0.0389 RON
NOK flag1 NOK = 0.4679 RON
SEK flag1 SEK = 0.4799 RON
XAU flag1 XAU = 238.2202 RON
Monede Crypto
1 BTC = 149349.00RON
1 ETH = 5351.28RON
1 LTC = 632.94RON
1 XRP = 1.17RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 1.88% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.59%
6 luni: 1.72%
12 luni: 1.79%
EURIBOR:
3 luni: -0.5520 %
6 luni: -0.5320 %
12 luni: -0.5080 %