Reciclarea deșeurilor în România lasă de dorit
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Președintele ARMID a remarcat faptul că dacă ar fi înlocuit doar 5% din cărbune cu deșeuri nereciclabile, atunci Complexul Energetic Oltenia ar fi putut realiza o economie de aproximativ 16 milioane de euro, bani care s-au plătit prin facturile consumator
Președintele ARMID a remarcat faptul că dacă ar fi înlocuit doar 5% din cărbune cu deșeuri nereciclabile, atunci Complexul Energetic Oltenia ar fi putut realiza o economie de aproximativ 16 milioane de euro, bani care s-au plătit prin facturile consumatorilor.
România produce 4,58 milioane tone de deşeuri municipale nereciclate pe an, respectiv 12.500 de tone pe zi, ţara fiind penultima în Uniunea Europeană într-un clasament al eficienţei ratei de reciclare a deşeurilor, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

"Uniunea Europeană a setat drept ţintă pentru 2020 ca fiecare ţară să recicleze minimum 50% din deşeurile produse de municipiile sale. România va rata acest obiectiv, capacitatea de reciclare crescând extrem de puţin în ultimii ani. La nivelul Uniunii Europene, România este penultima în clasamentul eficienţei din acest punct de vedere, reciclând doar 14% din deşeurile municipale. Doar Malta reciclează un procent mai mic din totalul deşeurilor municipale generate (6%)", precizează sursa citată.

Taxe noi pentru producătorii şi importatorii care nu îndeplinesc obligaţia de colectare a deşeurilor

Spre deosebire de România, alte state din regiune reuşesc să recicleze în jur de o treime din deşeurile municipale - Polonia 34%, iar Bulgaria şi Ungaria - 35%. Campioana Uniunii Europene la reciclare este Germania, cu 68% rată de reciclare.

"Îmbunătăţirea ratei de reciclare fiind lentă, cantitatea de deşeuri nereciclate este din ce în ce mai mare începând cu 2015. În ultimii ani aceasta a ajuns la cote fără precedent, România producând potrivit celor mai recente date 4,58 milioane tone de deşeuri municipale nereciclate pe an - adică 12500 de tone pe zi", se mai arată în comunicatul Friedrich-Ebert-Stiftung România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel