Războiul economic China - SUA a ajuns lângă România. China cere despăgubiri de 3,5 miliarde de dolari
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Avion Antonov 225
Avion Antonov 225
China acuză imixtiuni în procesul post-vânzare al companiei ucrainene „Motor Sici”, mândria industriei de apărare a Ucrainei.

Compania „Motor Sici”/„Motor Sich”("Мотор Січ") este un colos industrial, cu aproape 22.000 de angajați, care a moștenit unele dintre capacitățile fostei Uniuni Sovietice pentru fabricarea motoarelor cu reacție pentru avioane civile și militare. Pentru a avea o idee despre anvergura companiei, trebuie spus că aici au fost produse, printre altele, motoarele celui mai mare avion comercial din lume, An-225.

În 2017, compania „Motor Sici” a fost achiziționată de compania chineză Beijing Skyrizon Aviation însă, la scurt timp după aceea, Ucraina a suspendat tranzacția din motive de siguranță națională. Refuzul autorităților ucrainene de a permite preluarea companiei a determinat reprezentanții firmei chineze să apeleze, în 2020, la procedura arbitrajului internațional, solicitând de la statul ucrainean despăgubiri de 3,5 miliarde de dolari.

Sancțiunile SUA pentru Xiaomi și o serie de alte  companii chinezești au găsit ecou în Ucraina

Administrația Trump a publicat pe final de mandat o nouă listă neagră pe care, alături de firme chinezești mai cunoscute precum Xiaomi, se află și compania Skyrizon, care este bănuită că ar avea capacitatea de a dezvolta produse militare și este deținută, indirect, de guvernul chinez.

Nu se poate preciza ce influență a avut lista neagră publicată de SUA însă, la câteva săptămâni de la aceasta, Ucraina a decis impunerea de sancțiuni economice pentru mai multe companii din grupul Skyrizon (investitorii de la firma „Motor Sici”), precum și pentru acționarul principal al Skyrizon, cetățeanul chinez Wang Jing, potrivit publicației Epravda.

Urmare sancțiunilor impuse de Ucraina investitorilor chinezi „Motor Sici”, China a trimis Kievului o notă diplomatică în care își exprimă preocuparea cu privire la acțiunile autorităților ucrainene împotriva investitorilor chinezi ai „Motor Sici”, în special cu privire la impunerea de sancțiuni.

Președintele Ucrainei a declarat, într-un interviu pentru Axios.com, că nu va permite Chinei sau oricărei alte țări să cumpere o participație de control în Motor Sici. "Nu sub mandatul meu. Nu sunt aici pe viață ... [Dar] cât timp voi fi eu [președinte], cu siguranță nu" , a spus acesta.

Citește și: "Build Back Better", un ambițios program economic al Administrației Joe Biden

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel