Război comercial. Statele Unite și China iau o pauză
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
SUA și China, două puteri care se tachinează
SUA și China, două puteri care se tachinează
Preşedintele Donald Trump a decis să amâne până pe 15 octombrie creşterea tarifelor vamale aplicabile unor bunuri importate din China în valoare de 250 miliarde de dolari "ca semn de bunăvoinţă", în contextul în care negociatorii americani şi chinezi reiau discuţiile la începutul lunii octombrie.

"La solicitarea vicepremierului Chinei Liu He şi în cinstea sărbătoririi, pe 1 octombrie, a celei de-a 70-a aniversări a Republicii Populare Chineze, am convenit, ca semn de bunăvoinţă, să amânăm de la 1 la 15 octombrie creşterea tarifelor vamale asupra unor bunuri echivalând cu 250 miliarde de dolari (de la 25% la 30%)", a explicat Trump într-o postare pe Twitter.

Preocupată să limiteze impactul războiului comercial asupra economiei, China anunţase mai devreme anularea taxelor vamale suplimentare la 16 categorii de produse importate din SUA. Cele două mari puteri mondiale au pornit în martie 2018 un război comercial nemilos care s-a concretizat în impunerea reciprocă de taxe vamale asupra schimburilor bilaterale în valoare de sute de miliarde de dolari.

Toate rundele de negociere organizate până în prezent au eșuat. La începutul lunii mai, cele două părţi au fost la un pas de semnarea unui cord comercial, dar discuţiile au fost întrerupte brusc după ce administraţia Trump a acuzat Beijingul că nu şi-a respectat toate angajamentele. Washingtonul solicită autorităţilor chineze să înceteze practicile comerciale pe care le consideră "neloiale", în special transferul forţat de tehnologie, subvenţiile masive acordate întreprinderilor sau furtul de proprietate intelectuală.

Citește și Când războiul comercial amenință Europa. Țările vizate

Preşedintele american a insistat că va semna un acord doar dacă va fi unul bun, adică doar dacă acesta va conţine "schimbările structurale" aşteptate. După eşecul negocierilor din primăvară, tensiunile comerciale s-au dublat ca intensitate, iar războiul tarifar a fost continuat. Astfel, Washingtonul a impus pe 1 septembrie tarife vamale crescute unor bunuri în valoare de o sută de miliarde ce vor fi urmate de noi creşteri, prevăzute pentru luna octombrie.

Până la sfârşitul anului, Donald Trump intenţionează să taxeze suplimentar aproape toate importurile provenind din China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel