Randamentele la Pilonul 2 de pensii, subiect de discuții în Guvern
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Cei care nu acordă aceste salarii majorate riscă penalizări
Cei care nu acordă aceste salarii majorate riscă penalizări
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, se află în discuţii cu administratorii fondurilor private de pensii pe subiectul nivelului randamentului pe care îl oferă pensiile administrate privat. 

"Aceşti bani din contribuţia la Pilonul 2 rămân în contul persoanei până la pensionare, cu precizarea că avem realmente nevoie să discutăm mai mult despre randament, avem nevoie şi sunt în plin proces de a discuta acest aspect cu administratorii fondurilor private de pensii, în condiţiile în care în acest moment legislaţia românească îi determină să fie prudenţi, adică să nu facă nişte investiţii care poate ar genera o rată de profitabilitate mai mare, dar care sunt riscante şi nu ştii ce se întâmplă", a precizat Violeta Alexandru marţi la Adevărul Live.

Pensii militare: Tipuri de pensii, condiții de pensionare

Ministrul Muncii a subliniat că nu există pericolul ca România să ajungă în situaţia ca pensiile publice să nu poată fi plătite.

"Cu siguranţă nu vom ajunge în situaţia în care să nu primiţi nicio pensie din Pilonul 1, de la stat. Nu se va ajunge să nu vă întoarcă niciun ban înapoi ca urmare a muncii prestate. Este posibil însă să nu vi se pară suficient, sau, cel mai probabil, să aveţi nişte nevoi sau să aveţi dorinţa de a vă cheltui banii cum bine meritaţi după o viaţă de muncă, pe nişte activităţi care să presupună nişte costuri pe care să nu le puteţi acoperi", a adăugat Violeta Alexandru.

Guvernul a adoptat recent o ordonanţă care anulează cerinţele suplimentare de capital pentru administratorii fondurilor de pensii şi elimină posibilitatea optării participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii. Aceste două măsuri au fost introduse în decembrie 2018 prin Ordonanţa 114.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat recent că valoarea contribuţiei la Pilonul II de pensii va creşte la 5% din 2021.

Conform ultimelor date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 60,09 miliarde de lei, la 30 noiembrie 2019, în creştere cu 26,48% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel