Protest spontan la Termocentrala Mintia
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Angajaților le sunt suspendate anumite drepturi în perioada stării de alertă
Angajaților le sunt suspendate anumite drepturi în perioada stării de alertă
Mai mult de 300 de angajați ai Termocentralei Mintia au refuzat, în această dimineață, să intre la serviciu. Lucrătorii nu și-au primit salariile pe care ar fi trebuit să le ia în data de 30 decembrie și nu au suficiente stocuri de cărbune pentru funcționarea normală a colosului energetic.

Pe de altă parte, prefectul prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, a promis că cei peste 700 de angajaţi ai Termocentralei Mintia îşi vor primi avansurile restante la salariul pe luna decembrie în cursul zilei de miercuri, 8 ianuarie, iar agentul termic va fi livrat, în continuare, fără probleme, în municipiul Deva.

De asemenea, în cursul dimineţii de luni, 6 ianuarie, la termocentrala Mintia va fi prezentă conducerea CEH pentru a asigura o comunicare "cât mai corectă şi mai eficientă" între salariaţi şi administraţie, precum şi pentru prezentarea soluţiilor la care s-a ajuns în cazul termocentralei, se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina oficială de Facebook a Prefecturii Hunedoara.

În cadrul întâlnirii de la sediul Prefecturii Hunedoara, la care au luat parte reprezentanţii conducerii CEH, cei ai principalelor sindicate şi cei ai conducerii Primăriei Deva, au fost analizate cauzele şi soluţiile prin care să fie rezolvată problema întârzierii avansurilor către o parte ai angajaţilor CEH.

"În urma situaţiei prezentate a reieşit că drepturile salariale, prevăzute a fi fost acordate angajaţilor CEH în 30 decembrie, au fost plătite parţial din cauza sumelor insuficiente existente în contul companiei. Conducerea CEH a luat decizia de a fi plătite doar salariile angajaţilor din subteranul Văii Jiului. Astfel, nu au primit aceste drepturi băneşti energeticienii de la Mintia şi Paroşeni, precum şi personalul administrativ din cadrul Complexului Energetic Hunedoara", se arată în comunicat.

Probleme grave la Termocentrala Mintia. Se cere intervenția Guvernului

Prefectul judeţului Hunedoara a cerut şi informaţii privind o eventuală întrerupere a furnizării agentului termic în municipiul Deva, posibilitate prevăzută într-un comunicat al Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara", de la Termocentrala Mintia, emis în cursul zilei de vineri, 3 ianuarie.

"Atât administratorul special al termocentralei, cât şi directorul Complexului şi cel al Termocentralei Mintia au precizat că acest lucru nu se va întâmpla, ba mai mult, atât aprovizionarea cu cărbune din Valea Jiului, cât şi plata drepturilor salariale vor fi asigurate la timp", se arată în postarea Prefecturii Hunedoara.

La discuţiile ce au avut loc la sediul Prefecturii Hunedoara au luat parte liderii Sindicatului Liber Independent "Electrocentrale Deva - Mintia" (SLIED) şi ai Sindicatului "Muntele" din Valea Jiului. Reprezentanţii Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara" nu a fost prezenţi la întâlnire, deşi conducerea Prefecturii susţine că au fost invitaţi la discuţii.

Sindicatul "Solidaritatea Hunedoara" a solicitat vineri intervenţia Guvernului în analiza situaţiei economice de la de la Termocentrala Mintia, conducerea organizaţiei sindicale atrăgând atenţia asupra lipsei unui stoc de cărbune pentru perioada de iarnă, ceea ce afectează producţia de energie electrică, dar şi plata drepturilor băneşti.

Sindicaliştii au cerut ca reprezentanţii guvernului să se deplaseze la termocentrala Mintia în perioada 6-10 ianuarie pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte continuarea activităţii la acest producător de energie electrică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel