Propunerea incredibilă a TALIBANILOR pentru trei luni de liniște în Afganistan
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Talibanii au propus o încetare a focului de trei luni în schimbul eliberării de către guvernul afgan a 7.000 de insurgenţi încarceraţi, a anunţat joi un membru al echipei guvernamentale de negociere.

UPDATE 01/08/2021

Talibanii au reuşit să preia controlul asupra a vaste zone rurale, însă în ultimele zile ei ameninţă serios mai multe capitale regionale.

Trei rachete au lovit în noaptea de sâmbătă spre duminică aeroportul din Kandahar, oraş în sudul Afganistanului, unde talibanii şi forţele afgane se înfruntă de mai multe săptămâni, au anunţat reprezentanţi ai aeroportului

În afară de Kandahar, ei s-au apropiat şi de Herat, mare oraş din vestul ţării, al treilea cel mai populat (600.000 de locuitori), şi de Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand (sud), învecinată cu Kandahar.

***

'Este o exigenţă considerabilă', a declarat presei Nader Nadery, referinduse la cererile talibanilor. Potrivit oficialului afgan, talibanii mai cer şi ca numele liderilor mişcării lor să fie şterse de pe o 'listă neagră' a ONU.

Fără a preciza dacă s-a dat curs ofertei talibanilor, Nadery a subliniat că precedenta eliberare a 5.000 de insurgenţi anul trecut, condiţia pusă pentru deschiderea negocierilor interafgane, a fost deja 'o exigenţă dificil de îndeplinit ' şi că, ulterior, 'violenţele nu au încetat, ci, dimpotrivă, s-au intensificat'.

Negocierile între guvern şi rebeli sunt într-un punct mort chiar de la debutul lor în septembrie, la Doha, în Qatar.

Citește și: China FUGE din Afganistan. Îşi evacuează toți cetăţenii

Talibanii au cucerit în ultimele două luni mari teritorii rurale în urma unei ofensive lansate simultan cu retragerea definitivă a forţelor străine din Afganistan, începută în mai şi care se va încheia la sfârşitul lui august.

Ei au luat controlul asupra unor posturi de frontieră cheie cu Iran, Turkmenistan, Tadjikistan şi, de miercuri, cu Pakistan, calea de acces la ocean pentru Afganistan.

Private de sprijinul american crucial, forţele afgane nu au mai opus decât o slabă rezistenţă şi nu mai controlează, practic, decât capitalele provinciilor şi axele rutiere principale. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel