Propulsie nucleară pentru drumul spre Marte. Racheta pregătită de NASA
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Până în 2035, NASA vrea să trimită oameni pe Marte. Dar cucerirea planetei roșii, aflată la circa 225 de milioane de kilometri depărtare, va necesita o altă abordare.

În eforturile lor de a reduce durata călătoriei spațiale, compania Ultra Safe Nuclear Technologies (USNC-Tech) a propus un motor de propulsie termică nucleară (NTP) care ar putea duce oamenii de pe Pământ pe Marte de trei ori mai repede, chiar și în trei luni. În prezent, cea mai scurtă călătorie posibilă pentru o navă spațială fără pilot este de șapte luni, dar o misiune cu echipaj este preconizat să dureze cel peste nouă luni, precizează CNN.

Ideea datează din anii 1940, dar soluția abia acum se profilează a fi una fiabilă, reprezentanții companiei arătând că rachetele cu energie nucleară sunt mai puternice și două ori mai eficiente decât motoarele utilizate în prezent.

Mai repede și mai departe

În prezent o călătorie dus-întors pe Marte ar dura cel puțin trei ani, spune Jeff Sheehy, inginer șef al NASA. Agenția dorește o călătorie cât mai scurtă spre Marte. Acest lucru ar reduce expunerea echipajului la radiațiile din spațiu, care pot provoca probleme de sănătate, inclusiv risc crescut de cancer pe viață, efecte asupra sistemului nervos central sau boli degenerative.

Citește și: Bitcoin nuclear. Europa de Est devine paradisul criptomonedelor

De asemenea, propulsia nucleară ar reduce riscul general al misiunii. „Cu cât stai mai mult acolo, cu atât mai mult timp există pentru ca lucrurile să meargă prost”, adaugă el.

Sistem NTP folosește un reactor nuclear, bazat pe utilizarea uraniului. Rachetele NTP sunt de două ori mai puternice, aceasta însemnând că o călătorie dus-întors ar dura mai puțin de doi ani.

Principala provocare este găsirea unui combustibil de uraniu care să reziste la temperaturi de până la 2.500 grade Celsius. Compania USNC-Tech susține că a găsit soluția și a prezentat-o la NASA. 

Opțiunea nucleară este sigură?

Radiațiile emise de reactorul nuclear din interiorul navei spațiale vor fi atenuate de designul rachetei, explică reprezentanții companiei USNC-Tech. Combustibilul lichid, depozitat între motor și echipaj, blochează radiațiile.

Pentru a proteja oamenii de pe pământ, naveta spațială nucleară nu va fi lansată direct de pe Pământ. O rachetă clasică ar plasa-o pe orbită și abia atunci va fi declanșat reactorul său nuclear. Odată ajuns pe orbită, ar putea face puțin rău, deoarece exploziile și radiația termică nu se pot deplasa prin vid. 

Explorarea spațiului îndepărtat

Deși obiectivul actual al companiei USNC-Tech pentru o călătorie dus este de 5-9 luni, tehnologia cu energie nucleară are potențialul de a reduce călătoriile de pe Pământ către Marte la doar 90 de zile.

USNC-Techr avertizează că ar putea trece cel puțin două decenii înainte ca acestea să fie utilizate pe scară largă. Sunt necesare numeroase teste înainte ca un echipaj să fie trimis pe Marte într-o rachetă NTP. „Nimeni nu a mai zburat vreodată cu propulsie nucleară”, spun reprezentanții companiei. "Va fi nevoie de multe zboruri de încercare ... înainte ca să vindem bilete."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel