Proiect. Numărul maxim de posturi la Ministerul Finanţelor va creşte la 1997
18 apr, 11:14, de  Mara Ivan
Numărul maxim de posturi la Ministerul Finanţelor va creşte la 1997, exclusiv demnitarii, în urma preluării de la ANAF a 220 de posturi alocate activităţii de soluţionare contestaţii şi a 62 posturi vacante, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat recent.
Se va face o comasare
Se va face o comasare


Suplimentarea personalului este determinată, potrivit proiectului de act normativ, de preluarea, de la ANAF, a activităţii de soluţionare a contestaţiilor formulate împotriva titlurilor de creanţă.

Proiectul de Hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor prevede înfiinţarea unui post de secretar de stat, pe lângă cele 4 existente în prezent, şi a 4 posturi aferente cabinetului demnitarului, şi înfiinţarea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici de secretar general adjunct. Deciziile sunt argumentate de "necesitatea desfăşurării la nivelul ministerului a unor activităţi suplimentare şi creşterea semnificativă a numărului de personal".

În prezent, Ministerul Finanţelor are aprobat un număr maxim de posturi pentru aparatul propriu de 1715, exclusiv demnitarii. Instituţia are 4 secretari de stat, numiţi prin decizie a prim-ministrului, iar răspunderile şi atribuţiile secretarilor de stat se stabilesc prin ordin al ministrului Finanţelor.

O altă prevedere cuprinsă în noul proiect vizează comasarea prin absorbţie a Unităţii de management a investiţiilor publice la nivel de serviciu în cadrul Direcţiei de Programare a Investiţiilor Publice, care îşi va schimba denumirea în Direcţia de investiţii şi parteneriate strategice. Aceasta va funcţiona în subordinea ministrului Finanţelor.

Noul proiect prevede şi înfiinţarea unei Direcţii de politici publice şi pregătire a şedinţelor de Guvern, organizată prin transformarea Serviciului unitatea de politici publice şi pregătire şedinţe de Guvern.

"Propunerea are la bază o şi mai bună funcţionare a activităţii ministerului în domeniul aprobării şi avizării actelor normative având în vedere rolul important ca minister de sinteză al Ministerului Finanţelor, precum şi necesitatea adoptării în regim de urgenţă a unor măsuri în ceea ce priveşte circuitul electronic şi arhivarea electronică a actelor normative, conform noilor reglementări în acest sens, acte care însumează anual peste 12.000 de proiecte. Prin urmare se impune crearea unei structuri distincte, Direcţia de politici publice şi pregătire şedinţe de Guvern, care pe lângă cele menţionate mai sus, va prelua şi atribuţia de monitorizare a respectării procedurilor stabilite de Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, precum şi analiza modului de atingere a obiectivelor stabilite prin acte normative iniţiate de Ministerul Finanţelor", se mai arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.

Citește și Vine VALUL de FALIMENTE! UE vrea reguli noi de insolvență

Prin proiectul de Hotărâre se va înfiinţa Unitatea de operaţionalizare a Centrului CYBER de la Bucureşti, care va funcţiona ca direcţie în cadrul Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare. Unitatea de operaţionalizare va asigura şi rolul de Secretariat tehnic al grupului de lucru interinstituţional. Personalul structurii va fi compus din funcţionari publici şi din personal contractual.

"Unitatea de operaţionalizare a Centrului CYBER va avea ca şi atribuţii principale identificarea setului de măsuri, precum şi elaborarea cadrului legislativ, necesar operaţionalizării la Bucureşti a Centrului de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în materie de securitate cibernetică - Centrul CYBER. Crearea centrului CYBER şi a reţelei de centre naţionale va conduce la stimularea unui sprijin financiar sporit pentru cercetarea, inovarea, tehnologia şi dezvoltarea industrială în domeniul securităţii cibernetice, în complementaritate cu structurile deja existente (ex. ENISA)", se mai arată în documentul citat.

Se are în vedere, de asemenea, înfiinţarea unei Direcţii de guvernanţă corporativă care va avea printre atribuţiile specifice şi monitorizarea indicatorilor economico-financiari, respectiv elaborarea, analiza, avizarea bugetelor de venituri şi cheltuieli la întreprinderile publice, verificarea ducerii la îndeplinire a hotărârilor luate în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor de către companiile aflate în portofoliul Ministerului Finanţelor şi va fi structurată pe ramuri de activitate/tipologii de societăţi administrate.

În urma adoptării proiectului de Hotărâre, Ministerul Finanţelor Publice va deveni Ministerul Finanţelor. 

Ştiri Recomandate

Concediul, indemnizaţia pentru copii. Guvernul face MODIFICĂRI

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, modificarea şi completarea Normelor metodologice de...

Atenționare ANM. COD GALBEN pentru TREI regiuni

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de Cod Galben valabilă până joi, 13 mai, la orele 11,00...

Facturile la energie și gaze. O grijă în plus pentru consumatori. Nu va mai fi la fel!

Ministrul Economiei, Virgil Popescu a declarat că toate creșterile de preț la energie trebuie privite în raport cu...

Joci la LOTO? Horoscopul NOROCULUI. Numerele care îți aduc bani

Dacă v-ați propus să jucați la LOTO, nu cumpărați încă bilete. Verificați mai întâi numerele care vă pot ridica pe...

Legea pensiilor. O nouă modificare. Ce pensionari sunt vizați

Parlamentul are în vedere modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, mai pe scurt...

Horoscop 2021. NOROC în AFACERI și SURPRIZE în DRAGOSTE

Horoscop 2021. Astrele au pregătit surprize în DRAGOSE și NOROC în AFACERI pentru aceste zodii.

Rusia intervine în conflictul dintre Israel și palestinieni

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a cerut miercuri o reuniune de urgenţă a Cvartetului pentru Orientul...

Curs valutar | Actualizat la 13-05-2021
EUR flag1 EUR = 4.9263 RON
USD flag1 USD = 4.0599 RON
GBP flag1 GBP = 5.7396 RON
CHF flag1 CHF = 4.4905 RON
AUD flag1 AUD = 3.1684 RON
DKK flag1 DKK = 0.6625 RON
CAD flag1 CAD = 3.3591 RON
HUF flag1 HUF = 0.0138 RON
JPY flag1 JPY = 0.0373 RON
NOK flag1 NOK = 0.4914 RON
SEK flag1 SEK = 0.4871 RON
XAU flag1 XAU = 239.3755 RON
Monede Crypto
1 BTC = 207406.93RON
1 ETH = 16239.07RON
1 LTC = 1341.27RON
1 XRP = 5.56RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 1.67% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.54%
6 luni: 1.66%
12 luni: 1.74%
EURIBOR:
3 luni: -0.5330 %
6 luni: -0.5130 %
12 luni: -0.4810 %