Program de relansare. Adrian Câciu: Se apasă pe cheltuieli bugetare, pe deficit
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Adrian Câciu
Adrian Câciu
EXCLUSIV
Este un program care apasă pe cheltuielile bugetare, pe deficit, a declarat în exclusitate pentru DCBusiness analistul Adrian Câciu, comentând programul de relansare economică pe care Guvernul condus de premierul Ludovic Orban îl prezintă astăzi.

Ca și primă impresie, a spus analistul, ”programul pentru 2020-2021 nu vine decât cu un plus de 3,5% din Produsul Intern Brut ca și alocări, ceea ce înseamnă că o să introducă un decalaj mare de dezvoltare între noi și țările din regiune, care au alocări de până la 15% din PIB”. 

Adrian Câciu apreciază că ”este un program care apasă pe cheltuielile bugetare, pe deficit, se merge mult pe acele măsuri cu șomajul, cu stimuli de reinserție. În schimb, nu sunt corelate cu o creștere efectivă a puterii de cumpărare, în senul în care atâta timp cât plătești 50% din salariul celui care angajează un fost șomer ar fi trebuit să duci, să corelezi această măsură de un salariu mediu brut sau a unui salariu mai mare decât salariul minim. 

Referindu-se la partea de investiții din programul intitulat Reclădim România, Câciu constată că, ”în mare parte, aceste investiții sunt cele prevăzute în programarea 2021-2027 din fonduri europene. Deci nu avem o garanție a acestor alocări. 60% din acest program este fostul program de guvernare al PSD-ului, practic ceea ce nu s-a făcut, nu s-a reușit să se facă din planul PSD, respectiv partea de investiții, pentru că programul PSD, ceea ce s-a realizat, a fost mai mult pe partea de putere de cumpărare și mai puțin partea de investiții„. 

Citește și RECLĂDIM ROMÂNIA. Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor. Bani mulți

„Ce-am putea spune? Că sperăm că va fi bine pentru acele întreprinderi mici și mijlocii care vor putea beneficia de acele granturi prevăzute, dar aici depinde de birocrația care se va instala în spatele acestor granturi care se prevede a fi acordate”, a adăugat analistul.  

Pe scurt, măsurile care sunt prevăzute pentru 2020 au un impact asupra deficitului de 3%, deci o sa crească deficitul public spre 10% din PIB. Important este să ai de unde să îl acoperi sau să poți să beneficiezi de fonduri nerambursabile. Sunt acele realocări dintre măsuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel