Profitul Bursei de Valori București, în scădere
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bursa de Valori București
Bursa de Valori București
Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net consolidat de 2,72 milioane lei, în scădere cu 1,31 milioane lei (32%) comparativ cu perioada similară din 2018, acesta fiind obţinut în proporţie de 83% din segmentul de tranzacţionare al grupului, conform unui comunicat publicat pe site-ul BVB. 

Profitul atribuibil acţionarilor societăţii mamă a fost de 2,73 milioane lei (T1 2018: 3,98 milioane lei). 

Conform sursei citate, Bursa de Valori Bucureşti a încheiat primul trimestru cu toţi indicii pe plus, într-un context intern şi internaţional marcat de incertitudini. Indicele BET, principalul indice al pieţei de capital locale care include cele mai tranzacţionate 16 companii, a înregistrat un avans de 9% de la începutul anului şi a închis luna martie la un nivel de 8.045 puncte. 

Activitatea de tranzacţionare pentru toate pieţele a înregistrat o scădere cu 24% în primul trimestru din 2019 comparat cu primul trimestru din 2018, de la 3,78 miliarde lei la 2,87 miliarde lei. 

Citește și: Bursa de Valori București deschide în scădere. BET scade cu 0,83%

"Scăderea provine, în cea mai mare măsură, din scăderea valorii ofertelor pe piaţa principală de acţiuni, atât a ofertelor publice iniţiale, dar mai ales a ofertelor publice secundare, de la 865 milioane lei în T1 2018 la 51 milioane lei în T1 2019", s menţionează în comunicat. 

Piaţa reglementată de acţiuni, excluzând ofertele publice iniţiale şi secundare, care a generat 92% din totalul veniturilor din tranzacţionare în primul trimestru din 2019 (T1 2018: 70% din totalul veniturilor din tranzacţionare la BVB) a rămas stabilă, înregistrând o valoare tranzacţionată similară cu cea consemnată în primul trimestru al anului 2018, respectiv 2,64 miliarde lei. 

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, activitatea desfăşurată de Depozitarul Central în primul trimestru al anului 2019 a scăzut în ceea ce priveşte operaţiunile de decontare locală, în special pe seama reducerii volumelor tranzacţionate la BVB şi a diminuării portofoliului administrat (scădere cu 11% în T1 2019 faţă de T1 2018 de la 42,3 miliarde lei la 37,74 miliarde lei). 

Veniturile operaţionale ale Grupului BVB s-au redus cu 26% în primele trei luni ale anului faţă de perioada similară a anului 2018, până la un nivel de 8,86 milioane de lei, scădere determinată în principal de diminuarea valorii totale a tranzacţiilor derulate pe pieţele BVB. 

Cheltuielile operaţionale consolidate au cumulat 7,24 milioane de lei, înregistrând o creştere cu 1,6% faţă de primele trei luni ale anului trecut, în principal pe fondul majorării cheltuielilor cu amortizarea imobilizărilor şi a cheltuielilor facturate de furnizori în echivalent euro, moneda naţională depreciindu-se cu 1,7% faţă de euro în T1 2019 comparat cu T1 2018. 

Grupul BVB a înregistrat în perioada menţionată o scădere cu 66% a profitului operaţional consolidat, până la valoarea de 1,62 milioane lei, în condiţiile diminuării activităţii de tranzacţionare şi post-tranzacţionare. 

Veniturile financiare nete au crescut de 7 ori în primele trei luni din 2019, comparat cu perioada similară anului 2018, până la valoarea de 1,69 milioane lei, diferenţele nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare în valută generând un câştig de 0,96 milioane lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel