Urmărește dezbaterea live

Experții americani și-au revizuit PREVIZIUNILE. Când scăpăm de VIRUS
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cum va evolua virusul în următoarele decenii
Cum va evolua virusul în următoarele decenii
Noul coronavirus evoluează, suferă mutații, mai mult sau mai puțin inofensive, refuză să se lase învins. Multe țări au început vaccinarea, unii mai lent, alții, precum Israelul, într-un ritm mai alert. La rândul ei, Organizația Mondială a Sănătății trage semnale de alarmă după semnale de alarmă, avertizând că al doilea val al pandemiei ar putea fi mai rău decât primul. Firesc, se naște întrebarea: ce se va întâmpla în timp, oare chiar nu vom scăpa de acest virus?

În căutarea unui răspuns, un grup de oameni de știință americani au realizat o prognoză a evoluției bolii provocate de SARS-CoV-2, respectiv COVID-19. Autorii studiului, publicat în revista Science, consideră că în următoarele decenii, acest tip de coronavirus va deveni endemic, iar imunitatea dobândită în copilărie chiar și de o formă ușoară a bolii se va păstra toată viață. 

Analiza datelor imunologice și epidemiologice a patru coronavirusuri umane din familia HCoV a permis cercetătorilor de la Universitatea Emory din Atlanta și de la Universitatea de Stat din Pennsylvania să dezvolte un model de prognozare a traiectoriei SARS-CoV-2 până când devine endemic, adică va fi menținut la un nivel de bază constant în rândul populației, fără să mai reprezinte un pericol major. 

Autorii subliniază că modelul lor include o analiză separată a unor componente de protecție imunologică precum susceptibilitatea la reinfecție, diminuarea bolii după reinfecție și transmisibilitatea virusului după reinfecție, fiecare slăbind în moduri diferite în timp.

Rezultatele simulării permit evaluarea dinamicii modificărilor severității bolii pentru diferite grupe de vârstă ale populației. Datele serologice disponibile indică faptul că, de regulă, infecția primară cu toate cele patru tulpini endemice de HCoV apare la o vârstă fragedă; în același timp, sunt produse ambele tipuri de anticorpi - IgM pe termen scurt, care determină răspunsul acut al sistemului imunitar și IgG, care asigură memorie imună pe termen lung.

Citește și OMS revine și avertizează: Ar putea fi chiar mai RĂU

Se știe, de asemenea, că prevalența familiei de coronavirusuri HCoV în populație este foarte mare. În copilărie, aceste infecții se manifestă sub forma unei rinite ușoare. Cazurile de detectare a anticorpilor IgM la persoanele de peste 15 ani sunt extrem de rare.

Cercetătorii sugerează că atunci când SARS-CoV-2 devine endemic, prima infecție va apărea între vârsta de trei și cinci ani, iar boala în sine va prezenta simptomele unei răceli banale. Dacă se vor îmbolnăvi, persoanele în vârstă vor face, la rândul lor, o formă ușoară, deoarece anticorpii formați în copilărie le vor oferi protecție imunitară.

În același timp, oamenii de știință cred că, în timp, vaccinarea la scară largă nu va mai fi necesară, deoarece vaccinurile provoacă doar protecție pe termen scurt împotriva reinfecției. Acum însă, vaccinarea este absolut necesară, pentru că se reduce gradul de severitate a bolii și se formează un răspuns imun de masă, de care depinde viteză cu care COVID-19 va intra în categoria afecțiunilor endemice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel