Probleme grave la Termocentrala Mintia. Se cere intervenția Guvernului
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Termocentrala Mintia
Termocentrala Mintia
Sindicatul "Solidaritatea Hunedoara" a solicitat vineri intervenţia Guvernului în analiza situaţiei economice de la Termocentrala Mintia, atrăgând atenţia asupra lipsei cărbunelui pentru perioada de iarnă, ceea ce afectează producţia de energie electrică, dar şi plata drepturilor băneşti.

Sindicaliştii cer ca reprezentanţii guvernului să se deplaseze la termocentrala Mintia în perioada 6-10 ianuarie pentru a lua o decizie privitoare la continuarea activităţii la acest producător de energie electrică.

"Sindicatul Solidaritatea Hunedoara solicită implicarea de urgenţă a Guvernului României în vederea evitării opririi activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cadrul Termocentralei Mintia ca urmare a politicii de falimentare dusă chiar de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu efecte deosebit de grave asupra cetăţenilor municipiului Deva precum şi asupra instituţiilor publice locale, şcoli, grădiniţe, spitale, etc. Solicităm prezenţa reprezentanţilor Guvernului României cu responsabilităţi legate de funcţionarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara şi a Termocentralei Mintia, la sediul acesteia, în săptămâna 06-10 ianuarie 2020, în vederea adoptării unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activităţii termocentralei", se arată într-o adresă pe care Sindicatul "Solidaritatea Hunedoara' a transmis-o vineri Executivului şi premierului Ludovic Orban.

Liderul sindical Cristian Iştoc a menţionat că, din cauza lipsei cărbunelui, producţia de energie electrică a scăzut, într-o perioadă în care importurile de energie sunt în creştere. Scăderea producţiei de energie electrică se reflectă şi asupra drepturilor băneşti, care au fost achitate parţial angajaţilor, afirmă preşedintele Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara".

"Nu avem un stoc de cărbune pentru iarnă, deşi preţul energiei electrice este unul favorabil. De asemenea, avansurile salariale pe luna decembrie au fost întârziate. Ele trebuiau plătite vineri, iar acum ni s-a promis că vom primi banii în cursul zilei de luni", a declarat, pentru AGERPRES, liderul sindical.

Conducerea Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara" mai cere ca Ministerul Economiei să aprobe preluarea termocentralei de către Primăria Deva sau de către Consiliul Judeţean Hunedoara, în conformitate cu prevederile Legii 222/2019 şi trecerea activelor viabile ale Complexului Energetic Hunedoara, din Valea Jiului, către alte entităţi economice.

"De asemenea, informăm opinia publică că administraţia Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. a refuzat plata unei sume de 6.000 lei către ICEMENERG pentru a putea intra în posesia Buletinelor de analiză care atestă conformarea Termocentralei Mintia la condiţiile de mediu prin folosirea unui cărbune cu conţinut redus de sulf, a cărui test de ardere a fost realizat cu succes la data de 22 octombrie 2019. Buletinele de analize rezultate în urma testului de ardere amintit se pot folosi şi în procesul pe care termocentrala îl are cu Garda de Mediu, dar şi pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu, demersuri care arată că acest bun naţional cu o putere instalată de 1285 MW nu trebuie demolată, fiind a treia ca mărime din România şi prima ca randament energetic pe cărbune", se arată într-un comunicat al Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara', remis AGERPRES.

Sindicaliştii mai susţin că nu există un dialog social între reprezentanţii ministerului de resort şi cei ai organizaţiei sindicale, apreciind că este necesară "implicarea de urgenţă" a Guvernului pentru evitarea opririi activităţii de la termocentrala Mintia.

Termocentrala Mintia face parte din Complexul Energetic Hunedoara şi numără peste 700 de angajaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel