Primul elicopter pe MARTE. NASA a făcut anunțul
Autor: Antonio Grigore
Data publicării:
Noua DESCOPERIRE FASCINANTĂ făcută de NASA
Noua DESCOPERIRE FASCINANTĂ făcută de NASA
NASA va testa primul zbor al unui vehicul motorizat pe o altă planetă la începutul lunii aprilie, când va încerca să îl facă pe elicopterul Ingenuity să decoleze pe Marte, au anunţat marţi reprezentanţii agenţiei spaţiale americane

Pentru moment, acel elicopter ultra-lejer, care seamănă în realitate mai mult cu o dronă, este încă pliat şi ataşat sub roverul Perseverance, care a asolizat pe "Planeta Roşie" în luna februarie.

"Cea mai bună estimare a noastră este, la ora actuală, ziua de 8 aprilie" pentru primul zbor, a declarat într-o conferinţă de presă Bob Balaram, inginerul şef al proiectului Ingenuity. Data exactă a decolării ar putea fi în continuare modificată, au precizat reprezentanții NASA.

Dacă experimentul va avea succes, el va fi o veritabilă reuşită ştiinţifică, întrucât atmosfera marţiană are o densitate echivalentă cu doar 1% din cea a atmosferei terestre.

S-a prevăzut ca acest prim zbor marţian să fie unul simplu: după ce decolează pe verticală, elicopterul se va ridica până la o altitudine de trei metri, se va menţine într-un zbor staţionar timp de 30 de secunde, apoi va efectua o rotaţie înainte de a reveni pe scoarţa marţiană.

Elicopterul va primi instrucţiuni de pe Terra cu câteva ore înainte, dar va analiza el însuşi poziţia sa în raport cu scoarţa marţiană în timpul acelui zbor, realizând 30 de fotografii pe secundă.

Citește și: Bill Gates: O să omoare de 5 ori mai mult decât pandemia. SCENARIU APOCALIPTIC

NASA a ales deja terenul deasupra căruia va zbura elicopterul Ingenuity, situat la nord de zona în care a asolizat roverul Perseverance.

Perseverence trebuie să ruleze până în zona aleasă, "fapt care îi va lua câteva zile", a declarat Farah Alibay, un specialist de la NASA care face legătura între echipele care administrează roverul şi elicopterul.

Acesta din urmă va fi plasat într-o poziţie prielnică înainte de a eliberat pe scoarţa marţiană, sub rover, care va trebui apoi să treacă peste el pentru a se îndepărta de acea zonă. Perseverance va trebui să părăsească zona în mai puţin de 25 de ore, deoarece elicopterul va avea nevoie de razele Soarelui pentru a-şi alimenta panourile solare şi a fi astfel capabil să supravieţuiască "încălzindu-se" cu energie în timpul glacialelor nopţi marţiene.

Roverul se va plasa apoi într-un punct de observaţie pentru a capta cu camerele sale de luat vederi decolarea lui Ingenuity.

Până la cinci zboruri cu dificultăţi graduale sunt programate, pe durata unei luni.

Compus din patru picioare, un corp central şi două elice suprapuse, Ingenuity cântăreşte doar 1,8 kilograme şi măsoară 1,2 metri de la un rotor la celălalt.

Programul dedicat acestui elicopter marţian a costat NASA aproximativ 85 de milioane de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel