Medicamente. Se cere abrogarea ordonanţei privind taxa clawback
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Reglementări absurde
Reglementări absurde
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) solicită Guvernului să abroge Ordonanţa 77/2011 privind taxa clawback. 

"Fabricile de medicamente din România sunt ţinta unor interese care, prin manipularea 'taxei clawback', urmăresc închiderea lor şi dispariţia acestui sector strategic din România. Solicităm Guvernului Orban să îşi asume răspunderea şi să abroge imediat OUG 77/2011, totodată să implice serviciile statului român pentru urmărirea şi stoparea fenomenului dispariţiei medicamentelor româneşti", se arată într-un comunicat al PRIMER.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România - care reuneşte 19 situri de fabricaţie din ţară - atrage atenţia asupra "deteriorării competitivităţii" fabricilor de medicamente care au o cotă de piaţă de sub 4% şi creştere de sub 2%, în condiţiile în care importurile de medicamente cresc cu peste 20%.

"Stagnarea evoluţiei producătorilor de medicamente din România este efectul fiscalităţii paradoxale generate de 'taxa clawback', care s-a dublat în ultimii 4 ani, obligând site-urile de fabricaţie din ţară să plătească bani pentru venituri realizate de alţi jucători din piaţa farmaceutică", afirmă Dragoş Damian, director executiv la PRIMER, citat în comunicat.

Citește și Americanii avertizează. Începe o epidemie globală de superinfecții

Conform sursei citate, în condiţiile în care acest segment economic face obiectul unor "reglementări absurde, care denaturează competiţia liberă", producătorii de medicamente nu pot să se dezvolte, trebuind să elimine medicamente din portofoliu şi să se orienteze tot mai mult către producţia de lohn.

"S-a demonstrat în ultimii patru ani că este falsă ipoteza conform căreia 'taxa clawback' este o sursă de venituri bugetare şi o formă de a stopa utilizarea medicamentelor scumpe, aceasta devenind de fapt o pârghie pentru închiderea fabricilor din ţară şi transformarea României într-un stat captiv importurilor", spune oficialul PRIMER.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel