Prima licitație pentru frecvența 5G în Olanda! De la cât pornește prețul
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Franța a demarat licitația pentru atribuirea frecvențelor 5G
Franța a demarat licitația pentru atribuirea frecvențelor 5G
Prima licitaţie organizată de Guvernul olandez pentru atribuirea de frecvenţe de telefonie 5G a început luni de la un prag de 900 milioane de euro şi cu participarea operatorilor KPN, Vodafone şi T-Mobile, informează Reuters.

Guvernul olandez vinde drepturile de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 1400 MHz şi 2100 MHz.

Competitorii vor depune oferte într-o serie de runde zilnice care vor fi stabilite de licitant. Procedura de licitaţie trebuie să se încheie până la 1 august însă o finalizare mai rapidă este foarte probabilă. Nicio companie nu poate să dobândească mai mult de 40% din spectrul radio disponibil în fiecare bandă de frecvenţe.

Ce trebuie să includă fondul de relansare al Uniunii Europene

Introducerea serviciilor 5G în Olanda este în întârziere faţă de alte state europene, chiar dacă în luna aprilie grupul Vodafone a anunţat că a început să ofere şi servicii 5G în Olanda, care se adaugă reţelei sale actuale 4G.

În schimb, organizarea în Olanda a licitaţiei pentru banda de frecvenţe 3,5Ghz, asociată în mod frecvent cu tehnologia 5G, a fost întârziată în condiţiile în care guvernul olandez mută, la o nouă locaţie, un sistem terestru de satelit care ar interfera cu tehnologia 5G. Licitaţie pentru această banda de frecvenţe ar urma să aibă loc la începutul anului 2022.

În România, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârşitul trimestrului III a acestui an, şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G, iar organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.

Iniţial, la finele lunii octombrie 2019, arbitrul telecom menţiona că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G urma să fie organizată în prima jumătate a acestui an, dacă se vor respecta unele condiţii, transpunerea setului de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel