Prima bancă din România care introduce semnătura electronică
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
UniCredit Bank devine prima bancă din România care va oferi clienţilor companii posibilitatea de a semna documentaţia în relaţia cu banca folosind o semnătură calificată electronică
UniCredit Bank devine prima bancă din România care va oferi clienţilor companii posibilitatea de a semna documentaţia în relaţia cu banca folosind o semnătură calificată electronică
UniCredit Bank devine prima bancă din România care va oferi clienţilor companiei posibilitatea de a semna documentaţia în relaţia cu banca folosind o semnătură calificată electronică emisă de un furnizor autorizat, au anunţat, joi, reprezentanţii băncii într-o conferinţă de presă. 

"Digitalizarea operaţiunilor este un obiectiv strategic pentru noi, cu ambiţia de a ne plasa în topul băncilor digitale, dar şi un răspuns la nevoia mediului de afaceri de a creşte eficienţa operaţională. În ultimii ani, am lansat servicii digitale care conectează clienţii companii cu experienţa bancară a viitorului, precum aplicaţiile de BusinessNet şi Business Mobile. Prin introducerea semnăturii electronice calificate în pachetele tranzacţionale curente ale băncii, extindem accesul companiilor la un instrument esenţial pentru transformarea digitală şi ajutăm clienţii să câştige timp preţios pentru lucrurile care contează în business şi în afara programului", a declarat Sorin Drăgulin, director de produse şi segmente în cadrul diviziei de retail UniCredit Bank.

Curs valutar. Leul se prăbușește! Euro bate toate recordurile

Această semnătură este recunoscută pe deplin pe teritoriul României şi al Uniunii Europene, cu valoare juridică identică semnăturii olografe şi va putea fi folosită şi în relaţie cu alte părţi. Soluţia este dezvoltată în parteneriat cu furnizorul român de certificate digitale calificate Trans Sped pe platforma Adobe Sign.

"Suntem onoraţi să fim partenerii UniCredit Bank în realizarea acestei premiere pe piaţa bancară românească. Cu o experienţă de peste 15 ani în domeniu, Trans Sped este primul furnizor de servicii de încredere din România şi singurul furnizor de certificate digitale calificate în cloud de pe piaţa autohtonă. Acest pas este pentru noi o nouă confirmare a calităţii produselor noastre, dar şi a faptului că suntem mereu în avangarda tehnologică a acestui domeniu, mereu racordaţi la inovaţiile şi practicile din cele mai competitive pieţe din lume. Trans Sped a emis până acum 1,5 milioane de certificate digitale calificate în cloud, iar aceste certificate au fost utilizate la semnarea a peste 20 de milioane de documente la nivel global. Suntem convinşi aşadar că experienţa pe care o avem se va traduce în beneficii concrete pentru clienţii UniCredit Bank. Mai precis, în timp câştigat, în bani economisiţi, în proceduri simplificate şi, în ansamblu, într-o experienţă nu doar unică pe piaţa din România, ci şi de calitate ireproşabilă", a declarat Camelia Ivan, CEO Trans Sped.

Concret, începând din luna decembrie, anumiţi clienţi companii ai unui număr limitat de sucursale UniCredit Bank din Bucureşti vor putea semna diferite documente în relaţia cu banca folosind semnătura electronică, estimându-se că până la finalul lunii martie 2020 acest proces să fie extins în toată reţeaua de sucursale.

Astfel, clienţii companii vor putea semna documentaţia contractuală cu semnătură electronică calificată care este oferită prin intermediul băncii. Clienţii IMM vor beneficia de unul până la trei certificate gratuite ca parte a ofertei tranzacţionale Creativ sau GeniusIMM, în timp ce companiile cu peste 250 de angajaţi vor avea acces la oferte personalizate.

Introducerea semnăturii electronice permite simplificarea proceselor în sucursale, aducând marele avantaj al eliminării hârtiei şi al înlocuirii acesteia cu documentaţie electronică, uşor de stocat şi de accesat atât de clienţi, cât şi de bancă.

Angajaţii companiilor din România petrec în medie 5 ore pe lună pentru semnarea documentelor bancare, iar numărul de ore creşte la 20 în cazul firmelor cu peste 250 de angajaţi, arată un sondaj realizat de iSense Solutions pentru UniCredit. În acelaşi timp, percepţia companiilor asupra introducerii semnăturii electronice în activitatea lor este una pozitivă, 73% dintre companiile mici şi respectiv 88% dintre companiile mari considerând-o utilă şi 75%, respectiv 77%, că este un mijloc sigur.

"Ca membri fondatori ai Cloud Signature Consortium (CSC), suntem încântaţi să vedem că viziunea noastră pentru soluţia de servicii de semnături digitale in-cloud este adoptată în diferite industrii, inclusiv servicii financiare. Design-ul Adobe Sign ca platforma de semnături digitale este unul flexibil, care va permite organizaţiilor să autentifice identităţile semnatarilor pe plan local, dar să semneze documente valabile global, datorită accesului la reţeaua noastră extinsă de furnizori de încredere. Organizaţiile de servicii bancare de top, precum UniCredit România, pot alege soluţia de autentificare care se potriveşte cel mai bine cu specificităţile proceselor interne de semnare - de la cea mai simplă semnătură standard la semnături digitale calificate de mare încredere", a declarat John Jolliffe, Adobe Senior Manager, Strategic Development Document Cloud.

Certificatul pentru semnătura electronică calificată este emis de Trans Sped, prestator de servicii de încredere (Trust Service Provider) calificat în sensul Regulamentului UE nr. 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă - eIDAS, UniCredit Bank acţionând ca autoritate de înregistrare în numele Trans Sped.

În 2018, UniCredit a implementat cu succes posibilitatea de semnare electronică a documentelor pentru mai multe tipuri de produse destinate persoanelor fizice. În acest moment, 60% din conturi şi 35% din creditele de nevoi personale sunt contractate cu semnătură electronică, astfel contribuind la eficientizarea operaţiunilor în sucursale şi simplificarea experienţei bancare a clienţilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel