Previziuni ȘOCANTE! Deutsche Bank: Pregătiți-vă, vine HAOSUL
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Foarte, foarte multe se vor schimba
Foarte, foarte multe se vor schimba
Războiul rece dintre Statele Unite și China vor conduce lumea într-o epocă de tulburări și revolte, care va determina evoluția omenii în următoarele decenii, dacă nu chiar mai mult, prognozează principalul strateg al Deutsche Bank, Jim Reid și colegii lui.

Experții instituției sunt convinși că decalajul dintre cele două mari economii va amplifica eventualitatea ca Beijing și Washington să cadă în așa numita capcană Fukidida, ce presupune apariția unui conflict armat între țări-concurente când una începe să o ajungă din urmă și să o depășească pe cealaltă. 

Potrivit constatărilor specialiștilor Deutsche Bank, în ultimii 500 de ani au existat 16 asemenea situații, iar 12 dintre ele au condus la război. Totuși, analiștii sunt convinși că între China și SUA, două puteri nucleare, nu se va ajunge la un astfel de conflict, dar un război economic total este foarte posibil. 

Sancțiuni economice, război tarifar, interdicții de vânzări și transfer de tehnologii, toate aceste elemente vor reuși, într-un final, să împartă lumea în două mari tabere de țări, una condusă de SUA, cealaltă de China. În același timp, China, Rusia, UE și Turcia vor încerca, în acest context, să concureze pentru influență în Orientul Mijlociu și în Africa. 

Experții Deutsche Bank cred că în următoarea perioadă țările europene se vor confrunta cu urmările datoriilor uriașe acumulate, situație care va genera crize, emisii de obligațiuni de către băncile lor centrale și accelerarea inflației, deoarece UE va recurge, după toate probabilitățile la politica ”banilor din elicopter”. O tactică prin care se înțelege injectarea de lichidități în gospodării sau în sectorul real al economiei, dar nu și în cel financiar. 

Citește și Coronavirus. VA FI GRAV! Alte NECAZURI pentru economia lumii

”Revoltele” reprezintă, în opinia analiștilor, o amenințare reală nu doar pentru structura economică, dar și politică a multor state. Problema este că pe fondul pandemiei de coronavirus s-a amplificat problema inegalităților, pe care guvernele vor încerca să o niveleze prin creșterea impozitelor pentru cetățenii cu venituri mari și pentru corporații. 

Decalajul social poate conduce însă și la schimbări fundamentale a tabloului general al lumii. Astfel, potrivit prognozelor Deutsche Bank, după anul 2030, rezultatele alegerilor politice vor suferi o modificare substanțială, pentru că electoratul din țările G7 va întineri considerabil: raportul dintre alegătorii născuți înainte de 1980 se va reduce simțitor comparativ cu generațiile tinere.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel