Prețul argintului, evoluție FĂRĂ PRECEDENT. Previziunile experților
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Prețul argintului a explodat pe burse
Prețul argintului a explodat pe burse
Cu toate că multe ori argintul este privit ca ruda săracă a aurului, prețul acestui metal a crescut cu peste 70% în ultimul an, strategii mărfurilor spunând că evoluția va continua, odată cu redeschiderea economiei globale, notează CNBC.

Argintul se tranzacționa miercuri cu aproximativ 27 dolari pe uncie, o creștere de 74% față de acum un an, când prețul spot era de aproximativ 15,5 dolari pe uncie. Pentru comparație, prețurile aurului au crescut cu 6,4% într-un an, scrie Mediafax.

De la electronică la fotografie, bijuterii și monede, argintul face parte din numeroasele produse de zi cu zi.

Dar Ole Hanson, șeful Strategiei mărfurilor de la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că, deși aproximativ 50% din cererea de argint vine din zona industrială, restul venea de la investitori. Totuși, utilizările sale în industrie au fost unul dintre principalele motive care au determinat creșterea recentă a valorii, a spus el.

„Cererea industrială este probabil principalul motiv pentru care am văzut că argintul depășește aurul, așa cum a făcut-o în ultimul an ... o parte din aceasta (creștere) provine cu siguranță din metalele industriale. Dacă te uiți la prețurile cuprului, acestea s-au dublat de când au atins un punct scăzut anul trecut”, a adăugat el.

Factori suplimentari au jucat, de asemenea, un rol în creșterea prețului argintului, a spus Hanson, cum ar fi trecerea către tehnologii ecologice care au stimulat o creștere a cererii de metale industriale.

Citește și: Prețul ARGINTULUI a EXPLODAT pe burse. Cum explică economiștii

Cantitatea masivă de stimulente ale băncii centrale și guvernamentale din ultimul an a alimentat, de asemenea, îngrijorările legate de inflație, metalele prețioase fiind considerate un refugiu împotriva creșterii prețurilor și o scădere a valorii dolarului. Miercuri, datele oficiale din SUA au surprins piețele cu o creștere mai mare decât era de așteptat a prețurilor de consum în aprilie, comparativ cu un an în urmă.

Prețurile argintului rămân mult sub nivelul record din 2011, când metalul aproape a atins valoarea de 50 de dolari pe uncie. Cu toate acestea, Hanson a spus că, pe termen lung, cererea de argint nu prezintă semne de scădere.

Argintul are, de asemenea, de câștigat din redeschiderea economiei globale în urma pandemiei de coronavirus, având în vedere creșterea producției industriale, precum și cererea de investiții, potrivit Max Layton, director general de cercetare a mărfurilor la Citi Global Markets.

El a declarat că argintul a beneficiat de cererea de investiții în timpul pandemiei și că va continua să facă acest lucru. „Creșterea poate dura atâta timp cât lumea rămâne preocupată de impactul mutației Covid-19 și îngrijorată de impactul Covid asupra industriei serviciilor. Ambele preocupări pot determina factorii de decizie să mențină ratele reale la niveluri scăzute și pot susține cererea de investiții la niveluri ridicate. ”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel