Premierul Viktor Orban știe cine va câștiga prezidențialele din SUA
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Premierul Ungariei spune că nu s-a pregătit pentru alt rezultat
Premierul Ungariei spune că nu s-a pregătit pentru alt rezultat
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat vineri că este convins că Donald Trump va câştiga un al doilea mandat în alegerile prezidenţiale ale SUA din noiembrie şi că nu şi-a făcut planuri pentru un alt rezultat, relatează Reuters.

"Singurul motiv pentru care sunt aici după ce am petrecut peste 30 de ani în politică este că mereu am încredere în planul meu A", a declarat liderul naţionalist ungar într-un interviu acordat Reuters la Bruxelles, întrebat despre viitorul vot din SUA.

"Avem o relaţie excepţional de bună cu Trump", a spus Orban. Dacă Joe Biden va câştiga alegerile "probabil nivelul de deschidere, şi bunătate, şi ajutor reciproc va fi mai scăzut", a precizat şeful guvernului ungar. "Dar calculele mele sunt OK. El (Donald Trump - n.r.) va câştiga", a adăugat el.

Orban şi-a exprimat în această săptămână sprijinul pentru candidatura lui Trump, afirmând că rivalii democraţi au impus lumii un "imperialism moral" pe care liderii iliberali ca el îl resping. Orban este un lider naţionalist care a intrat de mai multe ori în conflict cu UE din cauza campaniilor anti-imigraţie şi a deciziilor de a creşte controlul statului asupra sistemului judiciar, ONG-urilor, media şi instituţiilor academice.

El a avut o ciocnire şi cu administraţia fostului preşedinte Barack Obama, un democrat, pe fondul criticilor americane privind erodarea valorilor democratice în timpul guvernării sale. Întrebat ce impact va avea victoria lui Trump asupra UE, Orban a declarat că pentru cei care percep blocul comunitar drept o construcţie în jurul instituţiilor sale va fi o lovitură.

"Dacă înţelegi că Uniunea Europeană este o putere centralizată, ale cărei inimă şi spirit sunt reprezentate de instituţii, Trump nu este cea mai bună opţiune", a spus el. "Dar dacă crezi că Uniunea Europeană nu este altceva decât o comunitate de state membre, Trump este OK, este de departe cel mai bun", a adăugat Orban.

Citește și Donald Trump s-a RĂZGÂNDIT! Casa Albă a făcut anunțul

El a mai afimat că dacă Trump va câştiga alegerile, UE va trebui să-şi normalizeze relaţia comercială cu SUA şi, de asemenea, să aibă mai multă claritate în privinţa prezenţei pe termen lung a trupelor americane pe continentul european. 

"UE are un uriaş surplus comercial cu SUA. Preşedintele SUA ridică mereu chestiunea că ar vrea să scadă acest deficit schimbând reglementările", a spus el. Orban a salutat propunerea Poloniei de a găzdui trupe SUA transferate din Germania, dar a precizat că acestea nu sunt necesare în Ungaria, care nu se confruntă cu o ameninţare directă din partea Rusiei.

De asemenea, el a spus că ţara sa va ajunge să respecte cerinţa NATO, susţinută puternic de Trump, de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Întrebat cât va dura implementarea acestui obiectiv, Trump a răspuns: "Nu mai mult de cinci ani".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel