Prefectul Alin Stoica, NOI PRECIZĂRI despre cum vor face de acum cumpărături românii
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Criza se adânceşte în Liban: Coşul de consum pentru alimentele de bază, de cinci ori salariul minim
Criza se adânceşte în Liban: Coşul de consum pentru alimentele de bază, de cinci ori salariul minim
Magazinele mari și medii trebuie să asigure fiecărui client cota de cel puțin 7 metri pătrați, iar magazinele mici doi metri. Magazinele care au deja această posibilitate ar putea afișa la intrare numărul maxim de clienți admiși simultan, a anunțat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Potrivit acestuia, toți retailerii au promis că vor lua măsuri pentru a limita posibilitatea de aglomerare. Magazinele mari și medii vor respecta calculul clientelei utilizând cota de cel puțin 7 mp per client.

În ceea ce privește magazinele mici, acestea vor respecta distanțarea de 2 metri între clienți.

"Ce am discutat până acum și a rămas agreat: o măsură de informare, în primul rând, adică clienții să fie informați de capacitatea fiecărui magazin, indiferent că este magazin mare sau magazin mic. Am tras concluzia că anumite magazine fac lucrul acesta, altele nu. Aceasta capacitate urmează să fie calculată în mod diferit, în funcție de mărimea magazinului, magazinele mari urmând să aplice acea cotă de 7mp pentru fiecare client, iar cele mici aplicând acea regulă de distanțare de 2 metri.

Ministerul Muncii a solicitat ministerelor de linie să vină cu propuneri în cazul legii salarizării

A doua măsură este ceva mai flexibilă - s-a discutat despre coșuri. Unele magazine mai mici s-ar putea să prefere o astfel de măsură. Magazinele mari au obiecțiuni, pe care le-am înțeles", a precizat Alin Stoica.

Propuneri suplimentare trebuie să ajungă la Prefectura București până joi, la orele prânzului.

Prefectul Capitalei a anunțat că există o discuție cu retailerii, în vederea stabilirii unor măsuri care să prevină aglomerația. Pentru perioada Sărbătorilor Pascale, Alin Stoica a ținut să precizeze că va exista o colaborare între biserici și autoritățile locale, iar astfel slujbele ar urma să se desfășoare în condiții de siguranță.

"Nu am primit toate propunerile de la retailerii. Lucrul acesta urmează să se întâmple mâine. Împreună cu ei decidem și imediat după ora 17.00 vom veni către toată lumea cu concluziile pe care o să le tragem împreună cu ei (...) Dacă va trece rata de 7,5 vom intra pe celălalt scenariu, nu doar vineri, sâmbătă, duminică se vor aplica acele comprimări ale programului de lucru și programului de ieșit afara și pentru toată săptămâna. Este vorba de aplicarea condițiilor pe toată perioada săptămânii (...) Lucrurile acestea nu se decid doar la nivelul Bucureștiului. Se decis la nivelul Guvernului. Dacă vor exista propuneri sigur le vom discuta la rândul nostru cu autoritățile responsabile", a precizat Alin Stoica.

Măsuri pentru reducerea aglomerației

Prefectul Capitalei a avut mai multe discuții cu retailerii din București, pentru a vedea în ce condiții poate fi evitată aglomerația din magazine.

"La acest moment discutăm cu retailerii în vederea unor măsuri pentru prevenirea aglomerării. Ora de închidere este corelată și cu ora de la care nu mai avem voie să ieșim din casă. Nu putem să gândim această măsură doar pentru București (...) Ideea nu este de coș sau fără coș, ci să fie doar un anumit număr de clienți în magazin", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel