Povestea vasului-fantomă, rătăcit prin apele Irlandei VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
A plutit luni la rând fără să fie văzută de nimeni
A plutit luni la rând fără să fie văzută de nimeni
Nava-fantomă Alta a fost adusă în Irlanda de furtuna Dennis, care a făcut ravagii în Europa. Aruncată de valuri și vânt pe stâncile de coastă din Cork, vasul a fost descoperit de pescarii din satul Ballycotton. Se presupune că vasul abandonat a plutit în derivă în Oceanul Atlantic mai bine de un an. O călătorie pe care a început-o în 2018 în Insulele Bermude.

Prin interviurile date presei locale, irlandezii au recunoscut că nu au mai văzut așa ceva. De-a lungul timpului, nava a schimbat numeroase denumiri și proprietari. Se știe că a fost construită în 1976 și, până de curând, a navigat sub pavilion tanzanez. 

În septembrie 2018, vasul pornise din Grecia cu destinația Haiti. În mijlocul Atlanticului, Alta a rămas brusc fără curent electric. Timp de 20 de zile a plutit în derivă 2100 de kilometri la sud-est de Insulele Bermude. Când echipajul a rămas fără provizii și apă, a venit în ajutor Paza de coastă a Statelor Unite. Marinarii au primit pachete cu hrană aruncate din elicopter.

La scurt timp însă s-a anunțat apropierea unui uragan, astfel că s-a decis evacuarea echipajului de pe Alta, format din nouă oameni. Toți au fost duși în Puerto-Rico. Nava a fost lăsată la voia naturii. În septembrie anul trecut, Alta a fost văzută de șalupele de patrulare britanice. ”Ne-am apropiaat de vas pentru a stabili un contact cu echipajul și pentru a le acorda ajutor. Nu a răspuns nimeni”, au declarat, ulterior, britanicii.

Citește și Cea mai scumpă proprietate din California. Este uriașă FOTO

Ce se întâmplă cu astfel de nave-fantomă? Potrivit BBC, de obicei navele deteriorare sau scufundate rămân în proprietea celor care le-au cumpărat și care trebuie să rezolve problemele apărute. Dacă însă ele devin un pericol pentru alte ambarcațiuni, autoritățile locale pot decide remorcarea lor într-un loc sigur.

”Dar când un vas plutește în derivă 18 luni este un caz atipic. Iar faptul că a fost zărit o singură dacă din octombrie 2018, arată cât de imens este oceanul”, a comentat BBC, subliniind că, în cazul Alta nu se cunoaște nici proprietarul, nici ce încărcătură se află la bordul navei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel