Popa(BNR): Sectorul bancar nu a fost prins nepregătit de pandemie
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Guvernul îi scuteşte pe donatorii de celule stem de plata CASS timp de 10 ani
Guvernul îi scuteşte pe donatorii de celule stem de plata CASS timp de 10 ani
Sectorul bancar nu a fost prins nepregătit de această pandemie, spre deosebire de politica fiscală, unde cred că ne-a prins criza iarăşi cu deficitul mare, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

"Când vine vorba de politicile BNR din ultima perioadă, îmi vin în minte câteva cuvinte. În primul rând echilibru, dozajul corect al măsurilor, nici prea mult, nici prea puţin, dar nici prea devreme, nici prea târziu. Îmi mai vine în minte un cuvânt - sustenabilitate. Deciziile au fost rapide, dar având în vedere orizontul lung. Cred ca trebuie să fii prevăzător şi să iei decizia astfel încât să nu-ţi cauzeze probleme mai târziu. Un alt cuvânt este transparenţă. Am comunicat constant şi comunicatele domnului guvernator (Mugur Isărescu, n.r.) au explicat transparent şi în detaliu măsurile luate: ce, cum, în ce fel şi de ce", a afirmat Popa.

BNR: Curs valutar: Leul s-a apreciat în raport cu euro

Acesta a menţionat, totodată, că Banca Naţională are un spaţiu de manevră care se referă la instrumente şi decizii pentru viitorul care pare a fi incert.

"În acelaşi timp, am păstrat şi punct de manevră: flexibilitate, instrumente, decizii pentru viitorul care pare a fi incert şi mă refer aici la evoluţia pandemiei care arată foarte bine gradul de incertitudine în care operăm. Pe scurt: nu am tras toate gloanţele şi mai avem. Sectorul bancar nu a fost prins nepregătit de această pandemie spre deosebire de politica fiscală, unde eu cred că ne-a prins criza iarăşi cu deficitul mare. Sectorul bancar trebuie să fie şi este bine capitalizat, este lichid, fără expunere excesivă la risc şi are un portofoliu calitativ de credite. Am coborât dobânzile, am stabilizat cursul, am dat lichiditate şi încercăm să vedem ce se mai poate face de aici încolo. Menţinerea cursului de schimb stabil nu este un lucru uşor", a subliniat oficialul BNR.

Popa a apreciat faptul că titluri de presă de genul "Un nou maxim istoric" omit faptul că România are cea mai stabilă monedă din regiune.

"Dacă m-aş uita în viitor, termenul corect ar fi precauţie atunci când vorbim de politica monetară şi stabilitate atunci când vorbim de curs. Monedele din regiune au înregistrat deprecieri considerabile. Noi avem cea mai mică depreciere din zona Europei Centrale şi de Est în ciuda deficitelor gemene, tocmai pentru că am fost precauţi, că nu am redus mai mult decât trebuia dobânzile. Titluri de presă de genul "Un nou maxim istoric" omit un aspect foarte important, şi anume că avem cea mai stabilă monedă din regiune. Mă gândesc la cât s-a depreciat dolarul faţă de euro şi nu i-am văzut pe americani alarmaţi. Cred că avem mai degrabă un semnal de încredere din partea leului", a punctat Cristian Popa.

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) organizează, joi, o conferinţă online având va temă stadiul pieţei financiare şi contextul economic actual. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel