Popa (BNR), explicații despre devalorizarea leului
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Națională
Banca Națională
Moneda naţională dă dovadă de o relativă stabilitate pentru că la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate leul marchează o depreciere mult mai uşoară decât deprecierile din regiune, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

"Trebuie spus că există în continuare o stabilitate relativă a leului: la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate leul marchează o depreciere uşoară, mult mai uşoară decât deprecierile din regiune. Eu fac mereu comparaţie cu regiunea, pentru că cifrele nu mint: în ultimele 2 săptămâni forintul unguresc s-a depreciat cu puţin peste 2%, zlotul polonez cu 1,5%, leul cu 0,27%. În aceleaşi 2 săptămâni perechea euro-dolar a înregistrat variaţii de la minim la maxim de aproximativ 4 cenţi, echivalentul a 3,3%, deci mişcări mult mai ample decât pentru perechea euro-leu. Toate aceste evoluţii vin desigur pe fondul diverselor date economice şi medicale publicate recent şi al impactului acestora asupra pieţelor", a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Popa.

Citește și: Isărescu: Incertitudinile rămân foarte mari. Ce ar trebui să facă băncile

El a spus că cele mai recente evoluţii ale leului trebuie puse în contextul global: există reaşezări pe pieţele valutare internaţionale, iar acestea au reverberaţii atât pe pieţele regionale cât şi pe cele locale.

"Astfel, aceste reaşezări au fost simţite destul de puternic pe perechea euro-dolar, dar şi în regiunea noastră: se pot observa deprecieri relativ ample pe forint, ceva mai moderate pe zlot şi mişcări de amplitudine redusă pe leu", a explicat Cristian Popa.

Moneda naţională a înregistrat, începând cu data de 3 martie, o tendinţă de depreciere. Atunci un euro a fost tranzacţionat pentru 4,8768 lei, iar pe data de 10 martie perechea euro/leu a ajuns la 4,8863 de lei pentru un euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel