Ploile abundente nu mai contenesc. Cum va fi influențat prețul legumelor
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş a adăugat că preţul legumelor nu va fi influenţat de condiţiile agro-meteo.
Vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş a adăugat că preţul legumelor nu va fi influenţat de condiţiile agro-meteo.
Ploile abundente din ultima perioadă au afectat culturile legumicole, iar fermierii fac eforturi pentru a salva recoltele, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Daniel Tinc. Deși condițiile climaterice sunt nefavorabile, Tinc spune că prețurile legumelor nu ar trebui să crească.

"Trecem printr-o perioadă foarte critică din cauza ploilor care cad, aproape, zilnic. Culturile de legume aflate în aer liber sunt cele mai afectate din cauza solului mult prea îmbibat cu apă. Încercăm să recuperăm din recoltă, îndeosebi din culturile de ceapă, ridichi şi salată pentru a putea să le oferim spre comercializare. Culturile de seră şi solariu sunt protejate, însă fermierii din judeţ deţin cea mai mare parte de culturi în aer liber. (...) Agro-meteorologic, anul acesta e foarte ciudat; avem căderi de ploi mai zilnic, apoi perioade de alte câteva zile cu temperaturi ce ajung la aproape 30 de grade. Încercăm să facem faţă acestei provocări venite din partea naturii şi să aducem pe piaţă legume proaspete", a spus Daniel Tinc pentru Agerpres.

 

Instalațiile de irigații șomează

 

Acesta a mai subliniat că, în anii 2012 - 2019, legumicultorii au fost nevoiţi să investească masiv în instalaţii de irigare a culturilor pentru că precipitaţiile erau mai scăzute ca intensitate.

Citește și: RABLA pentru AUTO se simplifică. Ce modificări aduce AFM

"Din anul 2012, odată cu creşterea temperaturilor, legumicultorii au investit sume apreciabile în instalaţii şi echipamente de irigare a culturilor. E vorba de motopompe de apă, bazine pentru depozitarea apei în cazul culturilor situate la mare distanţă de orice sursă de apă, dar şi alte echipamente care să întreţină funcţionarea unor instalaţii. Legumicultura se poate face doar în condiţii optime, iar, fără apă pe temperaturi ridicate, culturile pot fi compromise total. Partea cea mai neaşteptată a venit din primăvara acestui an, când ploile au fost într-un ritm neaşteptat. Sigur, apa în sol e benefică, dar în cazul culturilor legumicole excesul de apă poate duce la distrugerea plantei, implicit a recoltelor", a mai precizat Daniel Tinc.

Vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş a adăugat că preţul legumelor nu va fi influenţat de condiţiile agro-meteo.

Legumicultorii din judeţ îşi valorifică o bună parte din recoltă în cele cinci pieţe ale municipiului Baia Mare şi la târgul săptămânal organizat de Asociaţia Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel