Plata orelor suplimentare. Cum se calculează
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Munca suplimentară se compensează prin plata unui spor la salariu
Munca suplimentară se compensează prin plata unui spor la salariu
Codul muncii stabilește că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite dar în cazul în care acest lucru nu este posibil, abia atunci munca suplimentară se plătește sub forma unui spor.

Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
 
Totodată, art. 123 alin. (1) stabilește că, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
 
Remarcăm din aceste prevederi legale că angajatorul nu are un drept de opțiune între compensarea orelor libere și plata lor. Astfel, legiuitorul a optat ca soluție principala pentru compensarea orelor suplimentare cu timp liber și numai dacă aceasta nu este posibilă, munca suplimentară se compensează în bani.

În practică, în marea majoritate a cazurilor, problema compensării cu timp liber corespunzător nici nu se mai pune. În mod automat, prestarea de ore suplimentare este compensată prin adăugarea unui spor la salariu,ceea ce contravine reglementărilor legale ale muncii suplimentare.

Decontarea testelor COVID-19. Decizie de ultimă oră

În ceea ce privește cuantumul sporului, art. 123 alin. (2) din Codul muncii prevede că sporul pentru munca suplimentară, acordat în condițiile prevăzute la alin. (1), se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază. Prin urmare, sporul pentru munca suplimentară nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza, dar părțile contractului individual de muncă, angajatorul și salariatul, pot stabili un spor mai mare.
 
Luăm următorul exemplu:

- 20 de zile lucrătoare / lună

- Ore lucrate: 20 zile x 8 ore/zi = 160 ore

- Salariu: 2.000 lei

- Salariu/ora: 2.000 lei / 160 ore = 12,5 lei/ora

- 20 de ore suplimentare lucrate

- 20 ore x 12,5 lei/ora = 250 lei

- Spor conform CCM 100% din salariul de baza:

- 2.000 lei / 160 ore x 100% x 20 ore = 250 lei

- Brut realizat: 2.000 + 250 + 250 = 2.500 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel