Plapuma din petice de la Cernobîl. Ce înseamnă în limbaj științific
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Animalele s-au dovedit mai rezistente
Animalele s-au dovedit mai rezistente
După 33 de ani de la explozia centralei nucleare de la Cernobîl, zona interzisă, părăsită în grabă de oameni, a devenit o adevărată rezervație naturală. Acolo trăiesc urși, bizoni, lupi și vulpi, mistreți și cai sălbatici, alături de multe alte animale, fără a mai pune la socoteală vreo 200 de specii de păsări. 

În urmă cu cinci ani, în 2014, oamenii de știință au montat în regiunea din jurul orașului Pripiat, declarat nepotrivit pentru viață în următorii 24.000 de ani, 42 de camere video, demarând un fel de recensământ al tuturor vietăților. Nu mare le-a fost surpriza când au constatat că nivelul de radiații care s-a menținut destul de ridicat în Pădurea roșie, nu a avut, practic, nici un efect negativ asupra naturii sălbatice de la Cernobîl.

Desigur, sunt niște deviații. Printre păsări, spre exemplu, multe au penajul complet alb, insectele trăiesc mai puțin, iar rozătoarele nasc mai rar. Pe ansamblu însă, diversitatea naturii i-a uluit pe cercetători. Animalele s-au dovedit mult mai rezistente la radiații, putându-se rapid adapta noilor condiții. ”Se pare că, pe termen mediu, prezența omului și a activității lui au un impact negativ mult mai profund decât o catastrofă nucleară”, a concluzionat biologul spaniol Herman Orisaola.

Unele porțiuni sunt perfect curate

În același timp, poluarea radioactivă din interiorul Pădurii roșii, considerată de foarte mulți drept o pădure moartă, este extrem de inegală. Biologul canadian Thimoty Musso a comparat zona cu o plapumă din petice. ”Unele porțiuni sunt extrem, dar extrem de radioactive - puțin probabil să găsiți așa ceva în altă parte a planetei. Altele însă, cam de unul, chiar doi kilometri suprafață sunt perfect curate”, explică omul de știință.

Citește și 30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Cauza dezastrului

Pentru a stabili perimetrele cele mai periculoase, a fost alcătuită, cu ajutorul unei aparaturi speciale montată pe două drone care au survolat regiunea, o hartă a radiactivității, unde punctul cel mai strălucitor a fost un garaj industrial situat nu departe de centrala atomică și unde, de mai bine de 30 de ani ruginesc niște mașini de curățenie. Aceleași care au fost folosite intens la lichidarea consecințelor accicentului nuclear, curățând pământul contaminat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel