Planurile Romgaz privind proiectul Neptun. De unde va lua bani
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
O posibilă tranzacție care costă mult
O posibilă tranzacție care costă mult
Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz a vorbit, într-un interviu acordat DCNews, despre intențiile companiei în contextul retragerii gigantului american, ExxonMobil din România, dar și despre surse de finanțare.

Compania americană ExxonMobil, care și-a anunțat intenția de a se retrage din România, nu va pleca, desigur, cu mâna goală, a declarat Adrian Volintiru, subliniind că Romgaz intenționează să preia o participație din cota de 50% deținută de grupul din Statele Unite în proiectul offshore Neptun din Marea Neagră. Dar, a adăugat el, având în vedere că este vorba despre foarte mulți bani, ”nu ne aruncăm cu capul înainte la participații foarte mari, pentru că Romgazul are un now-haw ieșit din comun, pe parte de exploare și exploatare onshore, dar deloc pe off-shore. E bine să fim atenți și să măsurăm de mai multe ori înainte de a tăia”.

Romgaz nu exclude posibilitatea de a prelua o parte din participația Exxon în Deep Exxon. O parte care ar putea însemna câteva sute de milioane de euro. De unde bani? De la bănci, așa cum face toată lumea. ”Deocamdată, Romgaz are debit zero. Adică nu a apelat niciodată la credite bancare. Oricum, de când știu eu”, a precizat șeful Romgaz.

Citește și Petrolul din Marea Neagră. ExxonMobil negociază cu rușii și polonezii

Dar, dacă se va pune problema, avem uși deschise la instituții bancare. Romgaz, a arătat Volintiru, ”este o firmă sănătoasă, în ultimă instanță, și bancabilă din punctul de vedere al organismelor bancare. Am întrebat, recent, o bancă despre o potențială finanțare de 100 de milioane de euro și, într-adevăr, mi s-a răspuns că avizul trebuie luat de la firma mamă, din străinătate. O bancă românească este greu să găsești să îți dea 100 de milioane de euro pe aprobare proprie”, a recunoscut el.

Potrivit spuselor sale, ”Romgazul mai are un proiect, vrea să obțină rating de companie, ceea ce înseamnă, automat, dobânzi mai mici pe piața interbancară și, în același timp, posibilitatea de a emite obligațiuni și alte instrumente financiare care să ajute la acest mix între sursele proprii ale companiei și sursele atrase”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...


pixel