Plan de relansare economică în Spania: Investiții de 150 miliarde euro
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Fitch apreciază că "este puţin probabil" ca Bulgaria şi Croaţia să adere la zona euro înainte de 2024
Fitch apreciază că "este puţin probabil" ca Bulgaria şi Croaţia să adere la zona euro înainte de 2024
Spania pregăteşte un plan de investiţii în valoare de 150 miliarde de euro (168,41 miliarde de dolari) - care va fi finanţat prin fonduri europene şi va ajuta economia să se redreseze în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), a anunţat premierul Pedro Sanchez. "Va fi un plan public de investiţii care va mobiliza de asemenea şi resurse private", a declarat Sanchez într-un discurs rostit la sediul Guvernului.

Conform planului UE, Spania va primi aproximativ 140 miliarde de euro din fondul special de redresare.

Guvernul de la Madrid a anunţat că va pune la dispoziţia companiilor care se confruntă cu dificultăţi încă 50 miliarde de euro (56 miliarde de dolari). Vor fi acordate împrumuturi garantate de stat în valoare de 40 miliarde de euro pentru noile investiţii, în special în domeniul tehnologiei şi al "economiei verzi". Precedenta schemă de garantare a împrumuturilor, lansată în martie şi în valoare de 100 miliarde de euro, a atras un interes uriaş din partea mediului de afaceri.

De asemenea, Executivul spaniol a anunţat că va pune deoparte zece miliarde de euro pentru a ajuta companiile de importanţă strategică care au probleme cu lichidităţile, prin achiziţionarea de acţiuni sau datorii ale companiilor, de exemplu. Una dintre naţiunile cel mai afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), Spania se îndreaptă în acest an spre cea mai slabă performanţă economică înregistrată vreodată, cu un declin estimat între 9% şi 11,6%.

Joi, premierul spaniol a anunţat o reformă fiscală ''inevitabilă'' ca urmare a crizei economice şi sanitare provocate de epidemia COVID-19 şi are pentru aceasta în vedere o creştere a impozitelor, mai ales a celor percepute marilor companii. După enormul efort bugetar realizat în ultimele luni, ''va trebui să reducem datoria publică, să reducem deficitul public şi să creştem încasările fiscale ale statului'', a spus Sanchez într-un interviu acordat postului LaSexta.

Citește și Elena Cristian. Ce ARE, dar mai ales ce NU ARE programul de relansare

Premierul spaniol a precizat că doreşte de asemenea să grăbească instituirea unor taxe de mediu. În cazul unui al doilea val de infecţii, Banca Centrală a Spaniei a avertizat recent că economia ar putea înregistra un declin de 15,1% în 2020. De asemenea, nivelul datoriei publice ca procentaj din PIB ar putea creşte până la 126,7% în 2020 şi la aproximativ 130% în 2021 şi în 2022, în timp ce deficitul ar urma să ajungă anul acesta până la 14% din PIB, de la 2,8% din PIB în 2019.

Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat un declin de 5,2% în primul trimestru al anului, comparativ cu ultimele trei luni din 2019, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INE) publicate recent. Este cel mai sever declin de la publicarea datelor, în 1970, şi depăşeşte estimările analiştilor, de 4,4%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel