Piața petrolului. Relansare? Nici o șansă în următoarele multe luni
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Cererea nu va reveni la nivelul pandemiei decât foarte greu
Cererea nu va reveni la nivelul pandemiei decât foarte greu
Cererea mondială de petrol va creşte anul viitor comparativ cu anul acesta, pe măsură ce lumea depăşeşte pandemia de coronavirus, dar nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei mai devreme de 2022, a apreciat marţi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), informează Reuters.

"Prima noastră estimare pentru întregul an 2021 arată că cererea de petrol va creşte cu 5,7 milioane de barili pe zi (bpd), ceea ce înseamnă că la un nivel de 97,4 milioane bpd va fi cu 2,4 milioane bpd sub nivelul din 2019", susţine IEA în raportul său pe luna iunie. "Livrările reduse de combustibili pentru avion şi kerosen vor afecta cererea totală de petrol până cel puţin în 2022...în condiţiile în care industria aeronautică se confruntă cu o criză existenţială", adaugă IEA.

În ceea ce priveşte situaţia din 2020, IEA s-a arătat marţi puţin mai optimist în ceea ce priveşte efectele pandemiei asupra cererii de petrol. Agenţia mizează în continuare pe o cădere istorică de 8,1 milioane bpd a cererii mondiale de petrol în 2020, însă este vorba de o uşoară îmbunătăţire, cu aproape 500.000 bpd, comparativ cu estimările din luna mai, graţie unor importuri peste aşteptări în Asia.

"Ieşirea puternică din carantină a Chinei a făcut ca în luna aprilie cererea de petrol să revină în apropierea nivelului înregistrat în urmă cu un an. Am văzut de asemenea o revenire solidă în India în luna mai, însă aici cererea este în continuare cu mult sub nivelul din urmă cu un an", subliniază IEA.

Citește și Piața petrolului. Urmează o perioadă crucială pentru prețul aurului negru

Potrivit IEA, prima jumătate a anului se încheie pe o notă uşor optimistă pentru că pierderile înregistrate pe partea cererii, ca urmare a măsurilor de izolare adoptate pentru a limita răspândirea coronavirusului, nu au fost atât de grave pe cât se preconiza. În plus, reducerile de producţie adoptate de marii producători au eliminat stocurile care s-au acumulat până acum în acest an.

Pe partea de ofertă, IEA susţine că în luna mai oferta mondială de petrol a scăzut cu 11,8 milioane în luna mai, în condiţiile în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători precum Rusia, un grup cunoscut sub denumirea de OPEC+, şi-au redus producţia cu 9,4 milioane bpd. "Dacă recentele tendinţe în materie de producţie se menţin şi cererea îşi revine, piaţa va fi într-o poziţie mai stabilă la finele anului" susţine IEA.

Barilul de petrol era cotat marţi pe bursa de la Londra în jurul valorii de 40 de dolari, dublu faţă de nivelul înregistrat la finele lunii aprilie, pe măsură ce activitatea economică a fost reluată iar Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi au redus semnificativ livrările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel