Piața petrolului. OPEC adoptă o decizie dureroasă. Ce spune Rusia
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
O tentativă disperată de a echilibra piața
O tentativă disperată de a echilibra piața
Miniştrii din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol au aprobat o nouă reducere a producției de țiței cu încă 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), în trimestrul doi al acestui an. Vineri, propunerea urmează să fie dezbătută de OPEC cu partenerii care nu fac parte din cartelul petrolului, inclusiv Rusia, dar alături de care formează alianța OPEC+. este așteptat răspunsul Rusiei care, până cum, s-a arătat reticentă. 

Moscova s-a arătat, până acum, reticentă la o nouă reducere a producției. Mai mult, ministru rus la energiei, Aleksandr Novak a plecat precipitat de la o ședință cu colegii din OPEC desfășurată miercuri, gest care a antrenat o nouă prăbușire a prețului la petrol pe piețele internaționale.

Analiștii sunt însă de părere că, până la urmă, rușii vor accepta propunerea, pentru că nu există altă soluție menită să echilibreze, oarecum, piața. ”De fapt, nimeni nu vrea să rupă acordul OPEC+. Poate nu vor fi chiar 1,5 milioane de barili pe zi, poate ceva mai puțin, dar Kremlinul va fi obligat să spună da. Altfel, prețurile se vor prăbuși la valori care va arunca atât Rusia, cât și Arabia Saudită, într-o criză economică absolut nedorită pe fondul problemelor generate deja de epidemia de coronavirus”, au apreciat analistul rus Oksana Lukicev.

De la 1 ianuarie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) implementează acordul privind reducerea producţiei cu 2,1 milioane de barili pe zi, pentru a sprijini piaţa. În ianuarie, OPEC a redus producţia cu 509.000 bpd, la 28,86 milioane de barili pe zi. "Aşteptările noastre vizează o strategie coerentă şi credibilă a OPEC, prin care se va suplimenta reducerea producţiei", a declarat analistul Ehsan Khoman, de la Mitsubishi UFG, adăugând că măsurile de stimulare promise de guverne şi băncile centrale vor ajuta la atenuarea turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Citște și Coronavirusul a ajuns în Brazilia. Prețul petrolului s-a prăbușit

Luna trecută, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a previzionat că se aşteaptă pe plan global la o cerere mai scăzută pentru ţiţei în 2020, din cauza epidemiei cu noul coronavirus, şi a anunţat că producţia sa a scăzut semnificativ în ianuarie, fiind implementat noul pact privind limitarea furnizării. Statele membre OPEC şi cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial.

În 2020, cererea de ţiţei pe plan global ar urma să urce cu 990.000 de barili pe zi (bpd), la un nivel mediu de 100,73 milioane bpd, previzionează OPEC. Este cu 230.000 bpd mai puţin decât estima cartelul în decembrie. "Principalul factor pentru revizuirea în scădere a estimărilor în primul semestru din 2020 îl reprezintă epidemia cu noul coronavirus. Aceasta va încetini şi avansul economiei mondiale anul acesta", se arată în raportul OPEC. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat joi la 51,88 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Angajatorii europeni oferă sute de joburi românilor

Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel