Piața petrolului a scăpat de sub control. Prețurile, în picaj
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Jucătorii din piața sunt gata de atac
Jucătorii din piața sunt gata de atac
Prețurile la petrol iar s-au dus la vale. Numai în ultima zi lucrătoare a săptămânii, vineri, deprecierea a fost de 2,13% pentru țițeiul marca Brent și de 5,05% pentru barilul american WTI. În acest context, Organizația țărillor exportatoare de petrol pare să se îndepărteze de scopul propus, de creștere a prețurilor. Se poate spune chiar că OPEC a pierdut controlul asupra pieței.

Barilul Brent din Marea Nordului a încheiat sesiunea de tranzacționare de vineri la 62,43 de dolari, în timp ce WTI s-a oprit la 55,17 dolari/baril. ”Piața este dezamăgită de faptul că OPEC și partenerii cartelului nu intenționează să decidă o nouă reducere a producției la viitorul lor summit, din 5 și 6 decembrie”, a comentat Andy Lipow, de la Lipow Oil Association.

Începând din 2016, OPEC și partenerii ei, structură denumită de atunci OPEC+, s-au angajat că susțină prețurile la țiței prin măsuri specifice. ”Personal, cred că eforturile demarate în urmă cu trei ani vor continua până la sfârșitul anului viitor, dar unii analiști sunt de părere că nu se va merge mai departe de luna iunie 2020”, a explicat Lipow.

Dar pesimiștii nu pot fi criticați, pentru că declarațiile principalilor actori ai OPEC+ lasă loc de orice interpretări. În primul rând, s-a văzut că Moscova, cel mai mare partener al OPEC, nu arde de dorința de a închide și mai mult robineții, poziție exprimată de majoritatea producători ruși de petrol.

Citește și Piața petrolului, într-un echilibru precar. Explicațiile analiștilor

În al doilea rând, potrivit informațiilor Bloomberg, Arabia Saudită nu mai vrea, la rândul ei, să compenseze reducerea producției în locul statelor care nu își îndeplinesc angajamentele în totalitate. Este evident că in interiorul cartelului s-a produs o dezbinare, iar piața s-ar putea trezi să susținere pentru o perioadă. În aceste condiții, jucătorii vor acționa pentru scăderea prețurilor, așa cum se întâmplă, de regulă.

Piața petrolului este extrem de volatilă, iar un plus sau un minus de 10% este o chestiune de 2-3 sesiuni de tranzacționare la bursă. Nimic nu este sigur, iar zvonurile și speculațiile care vor umple spațiul informațional vor avea un rol major în evoluția pieței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel