Peste 155 de proiecte de investiți publice pot fi incluse în bugetul pe 2020
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Guvernul alocă o sumă considerabilă din impozitul pe venituri suplimentare către măsurile de plafonare si compensare
Guvernul alocă o sumă considerabilă din impozitul pe venituri suplimentare către măsurile de plafonare si compensare
Ordonatorii principali de credite vor respecta, la elaborarea proiectului de buget pentru 2020, rezultatele prioritizării în procesul de repartizare a resurselor bugetare pentru proiectele de investiţii publice semnificative, în cadrul acestui proces opt operatori prezentând informaţii cu privire la 158 de proiecte, cu un rest de finanţare de 132,158 miliarde lei, conform Strategiei fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022.

"La elaborarea proiectului de buget pe anul 2020, ordonatorii principali de credite vor respecta rezultatele prioritizării în procesul de repartizare a resurselor bugetare pentru proiectele de investiţii publice semnificative, potrivit prevederilor art. 45 alin. (4) din OUG nr. 88/2013. În cadrul procesului de prioritizare, 8 ordonatori principali de credite au prezentat informaţii cu privire la 158 de proiecte de investiţii publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 198.261.560.000 lei şi un rest de finanţat în vederea finalizării de 132.158.703.000 lei", se menţionează în strategie.

Calculele Guvernului, date peste cap de frații Micula

Cea mai mare pondere în acest portofoliu o deţine Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, care administrează 131 de proiecte de investiţii publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 179,746 miliarde lei, urmat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu 11 proiecte de investiţii publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 6,604 miliarde lei.

La polul opus se situează Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Apărării Naţionale, care administrează fiecare câte un proiect de investiţii publice semnificativ.

În ceea ce priveşte distribuţia cheltuielilor reprezentând valoarea actualizată totală a proiectelor pe ordonatorii principali de credite, s-a constatat că cea mai ridicată pondere a cheltuielilor revine Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (90,66%), urmat de Ministerul Sănătăţii, aceeaşi situaţie fiind înregistrată şi în cazul restului de finanţare până la finalizarea proiectelor de investiţii pe ordonatorii de credite (Ministerul Transporturilor 88,15%).

Referitor la stadiul de implementare al celor 158 de proiecte de investiţii publice semnificative transmise de ordonatorii principali de credite în cadrul procesului de prioritizare, se constată că 51 sunt în stadiu fizic 0%, 64% sunt proiecte în curs de implementare şi 43% proiecte cu stadiu fizic de execuţie 100%.

Pentru cele 43 de proiecte de investiţii publice semnificative al căror stadiu fizic de execuţie este 100% (finalizate), dar nu sunt închise financiar din cauza sentinţelor civile, disputelor, arbitrajelor etc., sumele necesare efectuării plăţilor în vederea închiderii financiare reprezintă 4,60% din totalul necesarului de finanţat pentru proiectele de investiţii publice semnificative prioritizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel